Go Back

Equipment

  • Ráfek na větší tartaletu

Ingredients
  

Tartaleta 1 den

  • 75 g másla vychlazeného
  • 150 g hladké mouky prosáté
  • 1 špetka soli
  • 20 g mandlové mouky prosáté
  • 60 g moučkového cukru
  • 33 g vajec (necelé jedno rozšlehané vejce)

Brusnice 1 den

  • brusnice a rozmarýn množství dle chuti
  • 120 g cukru krystal
  • 120 g vody
  • 2 - 3 lžíce cukru krystal na obalení brusnic
  • moučkový cukr na posyp brusnic

Náplň tartalety 2 den

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 - 2 sáčky vanilinového cukru
  • pár kapek šťávy z citrónu dle chuti
  • 20 g bílé čokolády ( rozehřáté )
  • 4 g želatiny rozpuštěné ve vodě (2 lžíce vody)

Instructions
 

Těsto na tartaletu

  • Z másla a hladké mouky zpracujte rukou "drobenku".
  • K té přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl.
  • Až nakonec zapracujte rukou vejce.
  • Na vále hranou ruky stlačujte těsto, jako by jste ho chtěli rozetřít po ploše. To opakujte dvakrát až třikrát.
  • Hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte vychladit v lednici nejlépe do druhého dne. Další den se bude s těstem lépe pracovat. Nemáte-li čas, tak minimálně 6 hodin.

Vytvoření tartalety a pečení

  • Druhý den těsto rozválejte a vykrojte ráfkem dno tartalety. Z vyváleného těsta vykrájejte proužky, které budou tvořit strany tartalety.
  • Těsto v tartaletě upevněte a nechte vychladit v lednici.(Těsto, které zbyde můžete využít na menší tartaletku.)
  • Mezi tím si rozehřejte troubu na 165-170°C. Těsně před pečením propíchejte dno tartalety vidličkou.
  • Pečte 10-12 minut a poté nechte vychladnout.

Brusnice

  • Vodu s cukrem svařte.
  • Do vlažného cukrového rozvaru dejte brusnice přes noc.
  • Druhý den ráno je vyndejte na pečící papír a nechte tak hodinku okapat.
  • Nakonec je obalte v cukru a připravte na jiný pečící papír k dozdobení.

Naplnění

  • Tvaroh a maskarpone utřete s cukrem.
  • Následně přidejte citrónovou šťávu.
  • Do kastrůlku dejte vodu a plátkovou želatinu. Nechte změknout. Za stálého míchání malinko zahřejte, aby se želatina dobře rozpustila. Stále míchejte a poté zapracujte do krému.
  • Nakonec dobře zapracujte bílou čokoládu.
  • Krémem naplňte tartaletu.

Dokončení

  • Po naplnění krémem okamžitě dozdobte brusnicemi a rozmarýnem, nebo dle fantazie. Dejte do lednice minimálně na 3 hodiny před konzumací. Nejlepší je až druhý den po naplnění.