Print Recipe

Equipment

Ingredients

Kvásek

  • 150 ml mléka použila jsem sójové
  • 15 g cukru moučka
  • 13 g čerstvého droždí

Další ingredience na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 35 g másla pokojové teploty
  • 35 g sádla pokojové teploty
  • 1 špetka soli
  • 3 ks vaječné žloutky
  • 8 - 10 kapek citrónu

Na potírání při pečení

  • 3 lžíce másla rozehřátého

Ingredience na obalení

  • 200 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice

Instructions

Těsto

  • Všechny ingredience na kvásek pečlivě promíchejte a nechte vykvasit alespoň 15 minut
  • Do mísy navažte všechny ostatní suroviny na těsto a následně přidejte kvásek.
  • Důkladně zpracujte v robotu alespoň 7 minut.
  • Následně nechte kynout a tím zdojnásobit objem ( dle teploty v místnosti 30-60 minut)

Práce s těstem

  • Vykynuté těsto zpracujte ještě jemně na vále a rozdělte na 4 váhově stejné díly.
  • Každý díl rozválejte na váleček dlouhý přibližně metr. Chcete-li ale trdelníky poloviční velikosti, stačí na 1/2 m. Tím nebudete mít 4 velké, ale 8 menších.
  • Následně obmotávejte - naviňte na formu a nechte 15 minut kynout.

Pečení

  • Troubu rozehřejte na 200°C a pečte přibližně 20 minut.
  • V průběhu pečení trdelník 2 až 3 krát otočte a potřete rozehřátým máslem.

Dokončení

  • Po upečení hned horký trdelník potřete máslem a následně obalte v cukrové směsi se skořicí.