Go Back

Equipment

  • Žiletka k ozdobným řezům

Ingredients
  

Těsto

  • 100 g žitné mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička slunečnicových semínek
  • 2 zarovnané kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička cukru krystal
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
  • 400 g vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker
  • 1 sáček sušeného kvásku Dr.Oetker

K pečení

  • 2 dcl vody

Instructions
 

Práce s těstem

  • Veškeré ingredience na těsto navažte do mísy.
  • Zpracujte v robotu na střední rychlost minimálně 8 minut.
  • Poté zvyšte rychlost a následující 2 minuty pokračujte ve hnětení.
  • Nechte kynou 40 minut a následně jemně zpracujte rukou na vále.
  • 5 minut nechejte kynout přikryté utěrkou.

Zdobení a pečení

  • Chléb pomoučněte a uhlaďte jej rukou.
  • Poté si připravte předlohu a dle ní vytvářejte jemně obrázek.
  • Celý chléb nařízněte kolem dokola.
  • Troubu rozehřejte na 220°C a do trouby vložte kastrůlek s vodou.
  • Při této teplotě pečte chléb 5 minut a následně teplotu snižte na 190°C.
  • Pečte 40 minut nebo dle vaší trouby a po upečení nechte vychladnout.