Go Back

Equipment

  • Pečící papír, provázek, obyčejná žiletka

Ingredients
  

Těsto na chleba

  • 150 g žitné mouky
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 50 g chlebové pšeničné mouky
  • 1,5 kávové lžičky soli
  • 1 lžičky cukru krystal
  • 1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker
  • 1 sáček sušeného kvásku Dr.Oetker
  • 400 ml vlažné vody
  • 1 lžička drceného kmínu

Na dokončení

  • různé druhy semínek
  • 2 dcl vody v kastrůlku (k umístění do trouby při pečení)

Dokončení

  • vlašský ořech k ozdobení

Instructions
 

Příprava těsta k pečení

  • Všechny ingredience na těsto navažte do mísy.
  • Zpracujte v robotu na střední rychlost minimálně 8 - 10 minut.
  • Poté zpracovávejte ještě na 1 - 2 minuty na vyšší rychlost.
  • Těsto pomoučněte a nechte kynout 1/2 hodiny.
  • Následně těsto 3x přeložte a dejte do ošatky, nebo mísy na 15 minut dokynout.
  • Poté těsto vyklopte, pomoučněte hladkou moukou a položte na plech s pečícím papírem.

Dokončení a pečení

  • Ustříhněte 3 provázky, kterými můžete vytvořit tvar dýně, nebo jen žiletkou jemně vyřezejte ornamenty dle vaší fantazie.
  • Chléb kolem dokola malinko nakrojte. To, aby vám nepraskl při pečení na místech, kde máte zdobení.
  • Troubu rozehřejte na 220°C.
  • Ty části těsta, kde chcete ozdobit chléb semínky, potřete vodou. Ostatní části nechte pomoučněné.
  • Na dno trouby vložte kastrůlek s vodou a vsuňte chléb.
  • Nejprve pečte 5 minut při teplotě 220°C a poté snižte na 190°C a pečte minimálně 35 - 40 minut do zhnědnutí.
  • Po upečení nechte chléb vychladnout.
  • Provázky sundejte až po vychladnutí.
  • Dozdobte ořechem.
  • Chléb vždy krájejte ozubeným nožem.
  • Mísu od chleba umývejte vždy studenou vodou. Půjde vám to lépe.