Go Back

Equipment

  • Ráfek na tartaletu o průměru 20 cm.

Ingredients
  

Ingredience na tartaletu -

  • 75 g másla ( vychlazeného)
  • 150 g prosáté hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 20 g prosáté mandlové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 33 g vajec (celý žloutek a necelý bílek)

Ingredience na krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 sáčky vanilkového cukru
  • 1/2 ks šťávy z citrónu
  • 2 lžíce Amaretta
  • 4 g želatiny
  • 2 lžíce vody

K dokončení

  • 1 ks citrónu
  • lístečky máty

Instructions
 

Těsto na tartaletu

  • Z másla a hladké mouky zpracujte rukou drobenku.
  • K té přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl.
  • Až nakonec zapracujte rukou vejce.
  • Na vále hranou ruky stlačujte těsto, jako by jste ho chtěli rozetřít po ploše.
  • To opakujte dvakrát až třikrát.
  • Hladké těsto zabalte do potravinové fólie a nechte vychladit v lednici do druhého dne.
  • Další den se bude s těstem lépe pracovat.

Vytvoření tartalety a pečení

  • Druhý den těsto rozválejte a vykrojte ráfkem dno tartalety.
  • Z vyváleného těsta vykrájejte proužky, které budou tvořit strany tartalety.
  • Těsto v tartaletě upevněte a nechte vychladit v lednici.
  • (Těsto, které zbyde můžete využít na menší tartaletku.)
  • Mezi tím si rozehřejte troubu na 165-170°C.
  • Těsně před pečením propíchejte dno tartalety vidličkou.
  • Pečte 10-12 minut a poté nechte vychladnout.

Krém

  • Tvaroh, maskarpone utřete s cukrem.
  • Následně přidejte citrónovou šťávu a Amaretto.
  • Dobře promíchejte.
  • Do kastrůlku dejte vodu a plátkovou želatinu. Nechte změknout.
  • Za stálého míchání malinko zahřejte, aby se želatina dobře rozpustila.
  • Stále míchejte a poté zapracujte do krému.

Dokončení

  • Krémem naplňte tartaletu a dobře uhlaďte.
  • Citrón důkladně kartáčkem očistěte a následně nakrájejte na jemné plátky.
  • Ty rozkrájejte na čtvrtky a pokryjte kraje tartalety. Dozdobte mátou.
  • Dejte do lednice vychladit, alespoň na 4 hodiny - nejlépe do druhého dne.