Go Back

Ingredients
  

Základní těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g Hery (máslová, nebo másla)
  • 70 g cukru moučka
  • 2 ks žloutků

Na dochucení těsta

  • 1/2 ks šťáva a kůra z citrónu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce kakaa (v případě, že chcete 1/2 těsta obarvit)

Náplň a ozdobení

  • marmeláda, rozehřátá čokoláda, drcené pistácie a další dle chuti

Instructions
 

Těsto

  • Všechny ingredience na základní těsto, ale i vanilkový cukr, šťávu a kůru z citrónu dejte do mísy a v robotu krátce a rychle zpracujte.
  • Odeberte 1/2 zpracovaného těsta a polovinu těsta můžete nakonec i obarvit kakaem.
  • S těstem můžete pracovat hned, nebo jej skladovat zabalené ve fólii i několik dnů.
  • Troubu rozehřejte na 165°C a mezi tím těsto vyvalujte na slabý plát dle toho jak silné chcete sušenky mít a následně vykrajujte dle vašich pomůcek, které doma máte.
  • Nemáte-li vykrajovátka, můžete rukou vyvalovat rohlíčky, nebo použít různé pomůcky z kuchyně jako je například sklenička s menším průměrem a podobně.
  • Pečte na 165°C do světlého zhnědnutí krajů. Po upečení nechte vychladnout.

Ozdobení

  • Je jen na vaší fantazii. K lineckému těstu se hodí jak sušené ovoce mrazem, tak čokoláda, ořechy a různé druhy marmelád.