Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 25 g droždí
  • 40 g mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 7 g cukru krystal

Další ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 35 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu
  • 1/4 ks šťáva z pomeranče nemusí být
  • 75 g Hery máslové rozehřáté (vlažné)
  • 1 špetka soli
  • 70 g mléka

Na dochucení

  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrst brusinek
  • 1 ks rozšlehaného vejce
  • plátky mandlí a třtinový cukr na posyp
  • moučkový cukr na posyp nemusí být

Instructions
 

Kvásek

  • Všechny ingredience promíchejte a nechte alespoň 20 minut vykvasit.

Těsto

  • Brusinky namočte na chvilku do rumu.
  • Veškeré ingredience, brusinky s rumem a následně i krásek navažte do mísy.
  • Zpracovávejte v robotu alespoň 8 minut na střední rychlost a 1 minutu na vyšší.
  • Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Prostě do zvětšení objemu.
  • Jestliže bude i po vykynutí těsto řidší, zapracujte na vále trochu hladké mouky. Záleží na kvalitě surovin.
  • Těsto rozválejte do trojúhelníku, který následně stáčejte od nejdelší strany k cípu. Ten vložte pod stočený pruh těsta.
  • Oba konce stočte do tvaru měsíce - k sobě.
  • Měsíc přikryjte suchou čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Dokončení

  • Po vykynutí potřete měsíc rozšlehaným vejcem. Posypte mandlemi.

Pečení

  • Troubu rozehřejte na 165°C a pečte dle vaší trouby minimálně 30 minut.
  • Upečení zkuste vpichem špejle. Bude-li stále zalepená od těsta, pokračujte v pečení.

Před konzumací

  • Po upečení nechte měsíc vychladnout a následně pocukrujte moučkovým cukrem.