Go Back

Equipment

  • Silikonová forma na toustový chléb
  • Plynový hořák ke zkaramelizování sladkostí.

Ingredients
  

Těsto

  • 3 ks žloutky
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 40 g cukru krystal
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 g Hera máslová
  • 1/4 ks kůry a šťávy z citronu
  • 3/4 kávové lžičky skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka zázvoru (nemusí být)
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 145 g nastrouhané mrkve najemno
  • 100 g mleté vlašské ořechy
  • 110 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 sáček prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 3 ks ušlehaných bílků

Sněhová peřina

  • 1 ks bílek
  • 50 g cukru krystal

Dokončení

  • 7 lžiček glukózy
  • 1 ks citrónu

Instructions
 

Těsto

  • Žloutky, cukr, tuk, med, koření, citronovou šťávu a kůru utřete v míse.
  • Dále přidejte zakysanou smetanu, nastrouhanou mrkev a mleté ořechy.
  • Prášek do pečiva a jedlou sodu promíchejte s moukou a poté zapracujte do těsta.
  • Nakonec jemně zamíchejte ušlehané osolené bílky.

Pečení

  • Troubu rozehřejte na 165°C.
  • Těsto přendejte do vodou vypláchnuté silikonové formy.
  • Pečte 45 minut i více dle vaší trouby.
  • Upečení zkuste vpichem špejle. Nebude-li se na ní lepit těsto, máte upečeno.
  • Po upečení vyklopte z formy a nechte úplně vychladit.

Sněhová peřina

  • Bílek ušlehejte v kastrůlku. Ten následně dejte nad jiný větší, který je naplněný vodou.
  • Následně zapracujte cukr.
  • Vodu nechte vařit na střední stupeň a bílek stále míchejte.
  • Bílek zahřejte za stálého míchání až na 75°C.

Ozdoby

  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Na tác s pečícím papírem dejte dále od sebe 5 lžiček glukózy
  • Ukrojte 2 plátky citrónu a položte je také na plech a zakápněte také glukózou.
  • Pečte zhruba 8- 12 minut dle vaší trouby. Glukóza zvětší rozměr a vytvoří bublinky.
  • Poté nechte chvilku vychladnout.

Dokončení

  • Ušlehaný bílek naneste na chlebík a lžičkou vytvořte malé špičky sněhu.
  • Poté vezměte plynový hořák a opatrně zkaramelizujte bílkovou peřinu.
  • Dozdobte upečeným citrónem a ozdoby z glukózy.