Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 30 g čerstvého droždí
  • 110 g sójového mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 7 g cukru krystal

Další ingredience na těsto

  • 160-170 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krystal
  • 75 g Hery máslové rozehřáté a vychlazené
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 ks šťávy a kůry z citrónu

Na dokončení

  • 1 velká lžíce kakaa
  • pár kapek růžové jedlé barvy
  • 1 ks rozšlehaného vejce
  • hrubý ozdobný cukr
  • moučkový cukr na posyp po upečení

Instructions
 

Těsto

  • Všechny ingredience na kvásek promíchejte a nechte kvasit.
  • Poté přidejte ke všem dalším naváženým surovinám na těsto a zpracujte v robotu.
  • Těsto nechte hnětat 10 minut.
  • Následně nechte alespoň 1/2 hodiny kynout pod utěrkou.
  • Po tomto čase rozdělte na 3 váhově stejné díly.
  • Jeden dejte stranou.
  • Druhý vložte opět do robotu. Přidejte pár kapek jedlé růžové barvy. Prohnětejte a dejte stranou. Robot nemusíte umývat. Po prohnětení by v něm žádná barva neměla už zůstat.
  • Třetí díl dejte do robotu a přidejte kakao. Opět prohnětejte.
  • Všechny tři díly nechte pod utěrkou znovu kynout alespoň 40 minut.

Pletení vánočky

  • Každý díl vykynutého těsta rozdělte na dva váhově stejné díly.
  • Z každého dílu vyválejte dlouhý pruh - viz fotka níže.
  • Pak už postupujte dle návodu, který vytvořil pro nás všechny skvělý pan Cuketka na odkaze pod receptem. Tímto mu velmi děkuji, protože nám všem ušetřil spousty času.
  • Vyberte si pletení vánočky se šesti a postupujte dle návodu.
  • Po zapletení nechte vánočku pod utěrkou vykynout a to alespoň 20 minut.

Dokončení a pečení

  • Před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte ozdobným cukrem.
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Poté snižte teplotu o 10°C a vložte vánočku.
  • Pečte dle vaší trouby asi 40 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a jemně pocukrujte moučkovým cukrem.