Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 130 g sójového neslazeného mléka pokojové teploty
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 35 g cukru krystal
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • šťáva a kůra z 1/2 citrónu
  • 75 g Hera máslová
  • 120 g hladké mouky
  • 90 g polohrubé mouky

Žmolenka

  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce polohrubé mouky

Naplnění a dokončení

  • čerstvé jahody omyté, osušené a nakrájené na silnější plátky
  • 1 ks rozšlehané vejce na potření těsta před pokladením jahod
  • 12 ks mátových lístečků na ozdobení po upečení
  • 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru

Instructions
 

Těsto

  • Mléko, droždí a vanilkový cukr nechte vykvasit.
  • Mezi tím si utřete tuk s žloutky, cukr krystal, rum, špetku soli, citrónovou šťávu a kůru.
  • Následně spojte obě části a důkladně promíchejte.
  • Postupně zapracujte obě mouky.
  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě. Těsto musí zdvojnásobit své množství.
  • Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí, teploty v místnosti, ale také kvality mouky.
  • Po vykynutí zpracujte do hladké struktury a rozválejte do kruhu. Dle vykynutí, můžete vyválet i koláče dva. Rozehřejte troubu na 170°C.

Naplnění a dokončení

  • Rozválený koláč potřete rozšlehaným vajíčkem.
  • Pokryjte nakrájenými jahodami. Okraj koláče nechte jen těsto.
  • Posypte žmolenkou.
  • Pečte na 170°C do světlého zhnědnutí okrajů.
  • Po upečení nechte vychladit. Dozdobte lístky máty a jemně pocukrujte moučkovým cukrem.