Go Back

Equipment

  • Mixér na smoothie. Ozdobná špička s vnitřním otvorem a cukrářský sáček pro naplnění krémem. Kulaté vykrajovátko na vyválené těsto.

Ingredients
  

Sušenkové - linecké těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 10 - 12 g vanilkového cukru
  • 65 g cukr moučka
  • 2 ks žloutky
  • citrónová kůra a šťáva z 1/4 citrónu

Jahodový krém

  • 1/2 kg jahod (mražené nechte malinko rozehřát)
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 250 g másla pokojové teploty
  • krystalový cukr dle chuti (dávám 2-3 lžíce)

Žloutkový krém (créme patissiére )

  • 3 ks žloutky
  • 18 g kukuřičného škrobu
  • 10 g hladké mouky
  • 40 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 10 g másla (nemusí být)

Poznámka

  • Kdo by chtěl proces zjednodušit, může místo žloutkového krému, pouze uvařit vanilkový pudink. Obě možnosti jsem zkoušela a jsou dobré.

Instructions
 

Sušenkové těsto

  • Všechny ingredience zpracujte (i v robotu a následně na podložce) v hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte alespoň hodinku vychladit v lednici.
  • Následně jej vyválejte a vykrojte kolečka, které pokládejte vedle sebe na plech.
  • Pečte při teplotě 165°C 5 minut do světlého zhnědnutí. (Dle vaší trouby.)
  • Upečená kolečka nechte před zdobením vychladnout.

Jahodový krém

  • Jahody omyjte a rozmixujte.
  • Přendejte do hrnce, přidejte vanilkový pudink, cukr a uvařte.
  • Po uvaření pudinku a jahod, přendejte do robotu a šlehejte až do vychlazení.
  • Následně zašlehávejte máslo do té doby, dokud nebude krém vyšlehaný do pěny.
  • Krém by měl být nadýchaný a velmi jemné chuti.
  • Jahodový krém přendejte do cukrářského sáčku s kovovou ozdobnou špičkou.
  • Následně vytvářejte na kolečka ozdobnou kytičku.
  • Dejte do lednice zchladit a mezi tím si připravte žloutkový krém (případně pudink).

Žloutkový krém

  • Žloutky, cukr, kukuřičný škrob, hladkou mouku ušlehejte do pěny.
  • Vanilkový lusk vyškrabejte a zamíchejte do mléka, které svařte.
  • Svařené mléko zapracovávejte do vyšlehaných žloutků a nakonec přelijte zpět do kastrůlku od mléka.
  • Za stálého míchání vařte na střední stupeň teploty asi 2 - 3 minuty do zhoustnutí.
  • Můžete, ale nemusíte zapracovat máslo.

Dokončení

  • Ještě teplým žloutkovým krémem dokončete střed kytičky.
  • Uchovávejte v lednici.

Poznámka

  • Sytost středu kytičky je závislá na barvě žloutků. Používám domácí vajíčka a tak nemusím přidávat barvivo.