Go Back

Equipment

  • Silikonová forma na toustový chléb
  • Špejle

Ingredients
  

Kvásek

  • 20 g sojového mléka pokojové teploty
  • 13 g čerstvého droždí
  • 4 g hladké mouky
  • 4 lžíce javorového sirupu

Další ingredience na těsto

  • 120 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 15 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 40 g Hera máslová rozehřátá a vlažná
  • 35 g sojového mléka
  • 1 špetka soli
  • 1/4 citronu šťáva a kůra

Na dokončení

  • 1 lžíce hrubého ozdobného cukru na posyp nebo plátky mandlí
  • 1 ks rozšlehaného vejce na potření

Instructions
 

Kvásek

  • Všechny ingredience zamíchejte a nechte alespoň 15 minut zvětšit objem.

Brioška

  • Další ingredience na těsto odvažte do mísy a nakonec přidejte kvásek.
  • Minimálně 8 minut nechte hnětat v robotu. V případě, že se těsto stále lepí, přidejte trochu hladké mouky. Vždy záleží na hustotě mléka, nebo kvalitě mouky. Těsto musí být jemné a hladké.
  • Poté nechte pod utěrkou kynout alespoň 1 hodinu.
  • Po vykynutí rozdělte na 4 váhově stejné díly a vytvořte z nich hladké šišky.
  • Ty vložte jednu vedle druhé do silikonové formy a přikryjte utěrkou. Musí zdvojnásobit velikost.
  • Mezi tím si rozhřejte troubu na 165°C a rozšlehejte jedno menší vejce.
  • Po vykynutí potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem, nebo mandlemi.
  • Pečte dle vaší trouby 40 minut. Upečení zkuste vpichem špejle.
  • Před konzumací nechte vychladnout.