Go Back

Equipment

  • Obdélníkový ráfek na tartaletu 35 x 11 cm

Ingredients
  

Rychlé listové těsto

    1. část

    • 100 g hladké mouky
    • 250 g Hera máslová

    2.část

    • 200 g hladké mouky
    • 2 ks žloutky
    • 3/4 dcl vody
    • 1.5 lžíce octa
    • 1 špetka soli

    Cukrářský žloutkový krém

    • 3 ks žloutků
    • 30 g cukru krystal nebo krupice
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1/4 ks vanilkového lusku (dřeň i lusk)
    • 200 g mléka
    • 13 g kukuřičného škrobu
    • 8 g hladké prosáté mouky

    Červené želé

    • 1 sáček dort-želé Dr.Oetker

    Na dokončení

    • 15 ks větších jahod
    • lístečky máty dle chuti
    • moučkový cukr na posyp

    Instructions
     

    Listová tartaleta

    • Všechny ingredience č.2 zpracujte v robotu (minimálně 15 minut ) v hladké těsto. Přikryjte fólií.
    • č.1 Tuk a mouku vypracujte v robotu v hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte chvilku v lednici.
    • Těsto č.2 rozválejte a na něj následně pokrájejte těsto č.1 a zabalte do štrůdlu.
    • Vál, nebo silikonovou podložku dostatečně podsypejte hladkou moukou a začněte opatrně spojená těsta rozvalovat.
    • Rozválené těsto složte do čtverce a opět rozválejte v plát.
    • Toto opakujte celkem 3 x.
    • Těsto rozdělte na 2 části. Jednu zabalte do fólie a nechte v lednici. Třeba na štrůdl.
    • Druhou část rozválejte do velikosti formy. Dno propíchejte vidličkou.
    • Troubu rozehřejte na 165°C a následně pečte do světle hnědavé barvy.
    • Po upečení nechte vychladnout.

    Cukrářský žloutkový krém

    • Žloutky s cukry vyšlehejte do světlé barvy.
    • Za stálého šlehání přidejte škrob a následně i hladkou mouku.
    • Z lusku vyškrabejte dužinu a rozmíchejte v mléce. Přidejte i lusk a mléko začněte zahřívat. Nejprve pomalu a následně až pod bod varu. Nechte malinko odstát.
    • Do rozšlehané žloutkové pěny přidejte pár lžic horkého mléka. Postupně přidejte všechno mléko a chvilku nechte temperovat.
    • Nakonec přelijte všechno mléko se žloutkovou pěnou zpět do kastrůlku. Pomalu a za stálého míchání zahřívejte na nižší stupeň až do zhoustnutí.
    • Vanilkový lusk vyjměte z krému a ještě teplým krémem naplňte tartaletu. Následně jemně pocukrujte.

    Dokončení

    • Omyté a osušené jahody nakrájejte na plátky.
    • Pokládejte na tartaletu za sebou do řady stejně jako na fotografii.
    • Nechte malinko vychladit v lednici.
    • Poté si připravte dort-želé přesně dle návodu na sáčku.
    • Želé na tartaletu nepoužívejte horké, ale teplé být může. Pomalu polijte přímo na pokrájené jahody. Nemusíte dávat celé množství. Záleží na velikosti tartalety.
    • Dejte do lednice vychladit. Dozdobte lístky máty.

    Notes

    Zbylé listové těsto můžete i zamrazit.