Go Back

Equipment

  • Pečící papír, forma na dort, podložka na upečený dort, mašle, stojan.

Ingredients
  

Čokoládový piškot

  • 5 ks žloutků pokojové teploty
  • 190 g cukru moučka
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 1 lžíci medu
  • 6 lžic vody studené až vlažné
  • 20 g kakaa
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 80 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 5 ks ušlehaných bílků

Pařížský krém

  • 400 g smetany 40%
  • 30 g cukru krystal
  • 20 g kakaa
  • 40 g čokolády callebaut 54,5%

Ovocný rozvar

  • 2 hrsti ostružin
  • hrst borůvek
  • 2 lžíce krystalového cukru

Další ingredience

  • 1 balení oplatkové trubičky Papadopoulos Caprice
  • javorový sirup na potírání plátů korpusu

Instructions
 

Pařížská smetana

  • Smetanu, cukr a kakao dobře promíchejte a následně přiveďte k varu.
  • Poté hned přidejte čokoládu, kterou dobře promíchejte.
  • Pařížskou smetanu nechte vychladit v lednici do druhého dne.
  • Druhý den ušlehejte.

Ovocný rozvar

  • Ostružiny, borůvky a cukr rozmixujte a následně svařte.
  • Po svaření, ovoce propasírujte, aby jste odstranili zrníčka.
  • Nechte vychladit.

Čokoládový korpus

  • Nejprve si vystřihněte pečící papír na dno formy pro dort.
  • Žloutky a cukry utřete.
  • Přidejte javorový sirup, med a vodu.
  • Poté zamíchejte kakao a škrob. Vše spojte do hladké struktury.
  • Zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva.
  • Nakonec zlehka vmíchejte ušlehané bílky a těstem naplňte formu na dort.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C 45– 50 minut. Čas přizpůsobte podle vaší trouby. Upečení zkuste vpichem špejle, která nesmí být po vytažení ulepená od těsta.
  • Upečené korpusy nikdy neprořezávejte horké, ale nechte vychladnout.
  • Poté korpus prořezejte na pláty (4 - 5).

Sestavení dortu

  • Každý plát potřete jemně javorovým sirupem a následně rozvařeným ovocem.
  • Po ovoci potřete silnější vrstvou pařížské šlehačky. Pokračujte takto s každým plátem.
  • Výšku dortu poměřte dle výšky oplatkových tyčinek.
  • Celý dost obmazejte šlehačkou a nechte vychladit v lednici alespoň půl hodiny.
  • Nakonec znovu ještě jednou potřete pařížskou šlehačkou, uhlaďte.

Dokončení dortu

  • Kolem celého dortu přikládejte oplatkové tyčinky.
  • Vršek dortu doplňte o ostružiny a borůvky. Dort nechte dobře vychladit i několik hodin.
  • Dozdobte mašlí.