Go Back

Ingredients
  

Kynuté těsto

  • 50 g Hera máslová pokojové teploty (Jiná varianta může být i se 40 g sádla pokojové teploty.)
  • 1 celé vejce
  • 35 g cukru krystal
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 130 g sojového mléka
  • 12 g čerstvého droždí
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • šťáva a kůra z 1/4 citrónu

Žmolenka

  • 5 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce sádla pokojové teploty

Ovoce

  • Švestky

Na dokončení

  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • skořice dle chuti
  • 2 lžíce plátků mandlí
  • moučkový cukr na posyp po upečení

Instructions
 

Těsto

  • Droždí rozmíchejte ve vlažném sojovém mléce ( 30 °C ) a nechte 10 minut malinko vykvasit.
  • Mezi tím utřete tuk, cukr, citrónovou kůru a šťávu.
  • Přidejte vejce a rum.
  • Následně promíchejte i s mlékem.
  • Nakonec zapracujte obě mouky.
  • Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte v míse kynout minimálně hodinu.

Žmolenka

  • Všechny ingredience rukou propojte tak, aby struktura působila jako jemné, větší a malé drobečky.

Ovoce

  • Švestky namočte na 10 minut do studené vody.
  • Poté je utěrkou osušte a trochu naleštěte.
  • Následně je nožem rozpulte a vypeckujte.
  • Nakonec každou půlku nakrájejte na silnější plátky.

Dokončení

  • Těsto vyndejte z mísy na vál a zpracujte jej do hladka. Rozdělte na dva stejné díly.
  • Každý díl rozválejte na obdélník.
  • Plátky švestek pokládejte do tří pruhů tak, že zanecháte na všech stranách 3-4 cm okraj.
  • Švestky posypte vanilkovým cukrem a žmolenkou. Dle chuti můžete dochutit i skořicí.
  • Okraje přendejte přes ovoce na všech stranách.
  • Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a následně posypte sekanými mandlemi.
  • U druhého rozpeku postupujte stejně.

Pečení

  • Pečte v předehřáté troubě na 165 °C do zhnědnutí okrajů přibližně 20 minut. Řiďte se ale dle své trouby.
  • Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.