Print Recipe

Ingredients

Ingredience na dortový piškot

  • 85 g Hera máslová pokojové teploty
  • 5 ks žloutky
  • 220 g cukru krystal
  • 150 g mléka pokojové teploty
  • 60 g nasekaná čokoláda na pečení (čokoláda do croissantů)
  • 90 g pistáciová mouka
  • 150 g hladká mouka
  • 150 g polohrubá mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 5 ks ušlehaných bílků

Krém

  • 200 g smetany 40 %
  • 130 g bílé čokolády
  • 300-500 g Mascarpone dle chuti

Cukrové brusnice a rozmarýn

  • 150 g vody
  • 150 g cukru krystal
  • čerstvé brusnice dle potřeby
  • 3 lžíce cukru krystal na obalení
  • 1 lžíce moučkového cukru na po syp (nemusí být)

Další ingredience

  • 2 hrsti mražené maliny
  • rum k dochucení

Instructions

1.den

    Krém

    • Smetanu zahřejte do bodu varu a odstavte.
    • Přidejte čokoládu a rozpusťte ji.
    • Dejte vychladit do lednice do druhého dne.

    Dortový korpus

    • Tuk, žloutky a cukr utřete.
    • Přidejte mléko, kousky čokolády a pistáciovou mouku.
    • Prášek do pečiva zamíchejte do hladké mouky.
    • Zapracujte hladkou i polohrubou mouku.
    • Nakonec jemně zamíchejte ušlehané bílky.
    • Pečte v předehřáté troubě na 165 - 170°C přibližně 40 minut.
    • Upečení zkuste vpichem špejle uprostřed korpusu.
    • Po upečení nechte dobře vychladnout.
    • Po vychladnutí prořezejte na slabé pláty, které malinko postříkejte rumem. Následně sestavte na sebe.
    • Poté je zabalte do čisté utěrky, nebo fólie. Nechte takto do druhého dne.

    Cukrové brusnice a rozmarýn

    • Cukr rozpusťte ve vodě.
    • Následně přiveďte k varu a nechte vychladnout.
    • Po vychladnutí vložte umyté brusnice a rozmarýn. Nechte v cukrovém rozvaru do druhého dne.

    2.den

    • Na pečící papír rozmístěte rovnoměrně 3 lžíce krystalového cukru.
    • Brusnice a rozmarýn položte na pečící papír s cukrem a jemně obalte. Nechte oschnout na papíru.
    • Smetanu s čokoládou ušlehejte do pěny.
    • Následně jen ručně přimíchejte mascarpone.
    • Rozložte pláty dortu. Jeden plát (vrchní) dejte stranou. Ostatní potřete krémem a rozmístěte na krém mražené maliny.
    • Skládejte pláty na sebe. Posledním plátem přiklopte dort.

    Dokončení

    • Zbylým krémem potřete celý dort.
    • Ozdobte dle fantazie brusnicemi a rozmarýnem.
    • Nechte vychladit.
    • Před konzumací můžete celý dort jemně pocukrovat moučkovým cukrem.