Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 70 g Hery máslové
  • 30 g cukru moučka
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 ks žloutek
  • 1/4 kůry a šťávy z citronu
  • 1 špetka soli
  • 130 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce rumu
  • 150 g hladké mouky
  • 50 - 60 g polohrubé mouky

Dokončení

  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru na posyp

Naplnění

  • vypeckované švestky
  • 1 hrst drcených pistácií

Instructions
 

Těsto

  • Z mléka droždí vytvořte kvásek.
  • Tuk, cukry, žloutek utřete.
  • Přidejte ke kvásku a následně v robotu zapracujte všechny další suroviny
  • Nechte kynout a zvětšit objem těsta.
  • Poté těsto rozdělte na dvě části.

Tvarování

  • Připravte si plech s pečícím papírem.
  • Z první část těsta vyválejte dlouhý pruh, ze kterého vytvoříte zatočený "šnek". Začněte od prostředka. Každé zatočení doplňujte o švestky nakrájené na čtvrtky. Konec u posledního vnějšího zatočení zahrňte do spodní části těsta a zamáčkněte.
  • Celý kruh potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte drcenými pistáciemi.
  • Druhou část těsta malinko rozválejte do kruhu.
  • Naplňte pokrájenými švestkami tak, že na okraj 4 cm nebudete švestky pokládat.
  • Tímto okrajem následně zabalíte kraje koláče a potřete jej rozšlehaným vajíčkem.
  • Také posypte drcenými pistáciemi a položte na plech s pečícím papírem.

Pečení

  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C do zhnědnutí.