Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 150 g Hery máslové pokojové teploty
  • 75 g cukru moučka
  • 3 ks žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/4 l mléka pokojové teploty
  • 42 g droždí
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1/2 šťávy a kůry z citronu
  • 1 špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky

Na dokončení

  • 1 ks rozšlehané vajíčko

Naplnění koláčů

  • ovoce jahody, borůvky

Žmolenka (pro některé drobenka)

  • 2 lžíce sádla pokojové teploty (nesolené)
  • 1,5 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru moučka

Instructions
 

Těsto

  • Tuk, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřete do hladka.
  • Droždí nechte malinko vykynout v mléce.
  • Poté obě části přendejte do robotu a přidejte i další ingredience.
  • Pečlivě promíchejte a nechte kynout minimálně 1/2 hodiny.
  • Následně těsto propracujte na vále a vyvalujte kuličky dle velikosti, kterou potřebujete.
  • Kuličky pokládejte na plech pokrytý s pečícím papírem.
  • Do každé vytvořte důlek takové šíře, kterou potřebujete pro plnění.
  • Před plněním je nejprve potřeba těsto potřít rozšlehaným vajíčkem.
  • Jahody můžete před položením na koláčky rozpůlit. Borůvky pokládejte celé.

Žmolenka

  • Všechny ingredience na drobenku spojte rukou a vytvořte drobenku, kterou před pečením posypte koláčky.

Pečení

  • Pečte v rozehřáté troubě na 170°C do zhnědnutí.

Notes

Koláče můžete i zamrazit. Před konzumací je nechte tak 2 - 3 hodiny rozmrazit při pokojové teplotě. V případě, že máte těsto řidší, může to být kvalitou použité mouky, nebo tuku.