Ingredience na kvásek spojte a nechte kynout minimálně 15 minut.
Příprava těsta
Brusinky naložte do rumu.
Ke kvásku navažte další ingredience na těsto a dejte do robotu. Zpracujte nejprve na střední rychlost zhruba 8–10 minut. Přidejte brusinky s rumem. Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
Následně vypracujte v hladké těsto, které rozdělte na 2 váhově stejné díly.
Z prvního dílu uválejte 3 pruhy a ty zapleťte jako cop.
Z druhého dílu udělejte 4 stejné díly. Ze 3 opět zapleťte cop. A poslední díl rozdělte na 2 stejné rozválené pruhy. Ty následně zatočte jako provaz.
V prvním copu udělejte hranou ruky jamku. Do ní vložte lehčí druhý cop. V něm také vytvořte jamku. Nakonec přidejte provaz. Jeho konce založte pod vánočku z každé strany.
Pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte zbytkem mandlí nasekaných na plátky a trochu třtinového cukru. Troubu zahřejte na 165 °C. Na pečicím papíru pečte 30 – 40 minut. Zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.
Z těsta můžete upéct nejen vánočku, ale i věnec se skořicí, měsíc nebo panettone. Jen přidejte více brusinek, rumu, mandlí nebo i ořechy. Těsto pak bude křehčí a chuťově zajímavější.
Dochucení a dokončení
Vánočku položte na plech s pečícím papírem.
Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi a třtinovým cukrem.
Pečte v rozehřáté troubě na 165 °C 30 – 40 minut. Upečení zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.
Notes
Pod receptem jsou i fota na vánočku pletenou se 6 pruhy.