Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 30 g droždí
  • 45 g mléka
  • 10 g hladké mouky
  • 7 g cukru krystal

Další ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 35 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 75 g Hery máslové rozehřáté, vychladlé
  • 80 g mléka
  • 1 špetka soli
  • 1/2 šťávy a kůry z citronu
  • 1/4 šťávy a kůry z pomeranče

Dochucení a dokončení

  • 3 lžíce rumu
  • hrst brusinek
  • 1 lžíce plátků mandlí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru

Instructions
 

Krásek

  • Ingredience na kvásek spojte a nechte kynout minimálně 15 minut.

Příprava těsta

  • Brusinky naložte do rumu.
  • Ke kvásku navažte další ingredience na těsto a dejte do robotu. Zpracujte nejprve na střední rychlost zhruba 8–10 minut. Přidejte brusinky s rumem. Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
  • Poté zapněte robot na vyšší rychlost asi tak 1 minutu. Těsto přikryjte utěrkou a nechte i hodinu kynout.
  • Následně vypracujte v hladké těsto, které rozdělte na 2 váhově stejné díly.
  • Z prvního dílu uválejte 3 pruhy a ty zapleťte jako cop.
  • Z druhého dílu udělejte 4 stejné díly. Ze 3 opět zapleťte cop. A poslední díl rozdělte na 2 stejné rozválené pruhy. Ty následně zatočte jako provaz.
  • V prvním copu udělejte hranou ruky jamku. Do ní vložte lehčí druhý cop. V něm také vytvořte jamku. Nakonec přidejte provaz. Jeho konce založte pod vánočku z každé strany.
  • Pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte zbytkem mandlí nasekaných na plátky a trochu třtinového cukru. Troubu zahřejte na 165 °C. Na pečicím papíru pečte 30 – 40 minut. Zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.
    Z těsta můžete upéct nejen vánočku, ale i věnec se skořicí, měsíc nebo panettone. Jen přidejte více brusinek, rumu, mandlí nebo i ořechy. Těsto pak bude křehčí a chuťově zajímavější.

Dochucení a dokončení

  • Vánočku položte na plech s pečícím papírem.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi a třtinovým cukrem.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 165 °C 30 – 40 minut. Upečení zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké. Pocukrujte až vychladlé.

Notes

Pod receptem jsou i fota na vánočku pletenou se 6 pruhy.