Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 2 lžíce kvásek ze skleničky
  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Zbývající ingredience

  • 1 lžíčka soli
  • 250 g vody
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 1 lžička kmínu

Na dochucení

  • máslo, džem, marmeláda

Instructions
 

Kvásek

  • Všechny ingredience dobře promíchejte a nechte 12 hodin přikryté na kuchyňské lince. Nejlépe přes noc.
  • Ráno si odeberte 2 lžíce do čisté skleničky a dejte do lednice. Takto vám kvásek vydrží i přes týden. Můžete ho malinko přikrmit lžičkou pšeničné mouky a lžičkou vody.

Zadělání chleba

  • Všechny zbývající ingredience navažte do mísy a přidejte ke kvásku.
  • Vše zpracujte v robotu minimálně 8 minut v hladké těsto.
  • Nechte v míse kynout až 3 hodiny. V průběhu kynutí 2-3 krát těsto přeložíte. Na závěr dobře zpracujte a nechte kynout v ošatce dokud těsto nezaplní celý prostor ošatky.

Pečení

  • Překlopte chléb na kámen (na pečení pizzy) pokrytý pečícím papírem a do trouby dolů dejte malý kastrůlek s trochou vody.
  • Pečete nejprve na 230°C tak 5-8 minut. Poté snižte na 190°C a pokračujeme ještě dalších 35 - 40 minut. Pečení je opravdu jiné dle trouby.
  • Krájejte až po vychladnutí.
  • Na dochucení využijte džem, med, nebo jen máslo.