Každé těsto zpracujte zcela samostatně.
To máslové (č.1) nechte alespoň ½ hodiny v lednici přikryté potravinovou fólií.
Těsto č. 2 zpracovávejte v robotu minimálně 10 minut.
Poté ho rozválejte a zaviňte jako na štrúdl. Připravte si větší čistý vál, větší prostor, protože teď si zacvičíte. Zhruba 15 minut těstem bouchejte o vál a natahujte ho, jak to jen jde. Když už vidíte, že je hlaďoučké, rozválejte ho co možná nejvíce.
Na plát nakrájejte kousky hmoty č. 1. Zabalte do rolády tak, jako byste hmotu č. 1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a vše opakujte ještě třikrát. Těsto nemačkejte. Jen skládat a rozvalovat.
Dle receptu by se takto zpracované těsto mělo nechat v lednici přes noc. Já ale i po 2 hodinách pokračuji. Zjistila jsem, že ani konzument odborník nepozná žádný rozdíl.
Nakonec rozdělte na 2 stejné váhové díly a každý rozválejte na tloušťku 2 - 3 mm.
Potřebujete vyválet dva pláty. Z každého vykrojte strom.
První strom položte na pečící papír a potřete tvarohovou náplní. Druhý strom položte na první.
Teď přichází okamžik, kdy nařežete větve. Kmen neprořezávejte, ale nechte hladký. Počet je dle uvážení.
Větve stáčejte do spirál. Tvaroh může na některých místech vytéci, ale to ničemu nevadí. Na závěr potřete rozšlehaným vajíčkem. Kmen posypte mletými oříšky.
Ze zbylého těsta a náplně můžete udělat ještě jeden strom, nebo tvarohové kapsy.
Pečte na 180°C do zhnědnutí. Po vychladnutí si může každý člen rodiny uříznout svou větev, ale já se těším na kmen. Jsou tam přece oříšky…