Go Back

Ingredients
  

Kvásek

  • 40 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru

Další ingredience na těsto

  • 70 g Hery máslové pokojové teploty
  • 70 g mléka pokojové teploty
  • 170 g hladké mouky
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krystal
  • 1 ks vanikového cukru
  • 2 ks vejce
  • špetka soli
  • 1/2 šťávy a kůry z pomeranče
  • 1/2 šťávy z citronu

Na dokončení

  • 2 lžičky skořice
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 lžíce brusinek nebo rozinek
  • 1 ks rozšlehané vajíčko
  • 1 lžíce cukru moučka na posyp
  • 2 lžíce Hery máslové rozehřáté a vychladlé

Instructions
 

  • Mléko, droždí a cukr nechte vykvasit minimálně 15 minut.
  • Ostatní ingredience na těsto navažte do robotu.
  • Přidejte kvásek a hnětejte v robotu 8 - 10 minut. Mělo by vzniknout hladké těsto.
  • Dle struktury těsta, můžete přidati malinko hladkou mouku a nechte kynout alespoň 1 hodinu (dle teploty v místnosti.)

Naplnění a vytvoření věnce

  • Těsto rozdělte na 4 části, ze kterých vyválejte pruhy dlouhé 50 cm. Ty následně rozválejte na obdélníky.
  • 2 lžíce Hera máslová rozehřejte v kastrůlku. Potřete rozpuštěnou Herou. Následně posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Pak poházejte brusinkami. Zaviňte v roládu.
  • Roládu uprostřed rozdělte - rozřízněte nožem na dvě části. Pozor ale, jen do poloviny. Rolády musí držet pohromadě. Následně jí zatočte jako provaz. Stejně postupujte i u dalších 3 obdélníků.
  • Dva takto nařezané, naplněné a stočené provazy spojte v jeden.
  • Pak propleťte vždy dva provazy ve věnec tak, aby rozkrojená část byla vždy směrem vzhůru. Spojte oba konce a položte na pečící papír.
  • Posypte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. To samé udělejte i s druhou částí.
  • Oba věnce pečte na 165°C do zlatavé barvy.
  • Po vychladnutí pocukrujte a ozdobte například mašlí.