Go Back

Ingredients
  

  • 25 g droždí
  • 110 ml smetany
  • 70 g cukru krystal
  • 80 g Hera máslová
  • 2 ks žloutky
  • 2 -3 lžíce rumu
  • 2 lžíce brusinek (nebo dle chuti i více)
  • 1/4 šťáva a kůra z citronu
  • špetka soli
  • 260 g hladké mouky

Na dokončení

  • 1 lžíce loupaných plátků mandlí
  • 1 ks rozšlehané vajíčko na potření
  • 1 lžíce hrubého ozdobného cukru

Instructions
 

  • Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte ze smetany, droždí a 1 lžičky cukru. Nechte alespoň 20 minut zvětšit objem.
  • Mezitím utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek.
  • Nakonec zapracovávejte hladkou mouku. Nechte v míse kynout i necelou hodinu
  • Po vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečicím papírem, nebo pečicí papír vložte do dortové formy. Pak je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, který koupíte v supermarketech.
  • Pomažte rozšlehaným vejcem. Posypte nasekanými mandlemi na plátky a hrubým cukrem.
  • Prvních 10 minut pečte v předehřáté troubě na 180 °C a následně 40 minut na 165 °C. Zkuste vpichem špejle. Když není zalepená, máte upečeno. Nekrájejte horké.
  • Po upečení můžete potřít rumem. Nechte vychladnout a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.