Go Back

Ingredients
  

Recept na těsto

  • 150 g Hery máslové
  • 4 lžíce medu (nejlépe tmavý)
  • 130 g cukru krystal
  • 2 ks celá vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 500-550 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Rumový rozvar

  • 1 lžíce cukr krystal
  • 4 lžíce rumu
  • 1 dcl vody

1.varianta - karamelový krém

  • 300 ml mléka
  • 1 ks vanilkový pudink
  • 200 g másla
  • 70 g moučka
  • 2-3 lžíce domácího karamelu http://www.marzicake.cz/?page_id=1416

2. varianta - krém ze Skalka

  • 200 g másla
  • 1 plechovka Salka

Na dozdobení

  • 1 hrst vlašských ořechů

Instructions
 

  • Nejprve se rozhodněte, který krém chcete použít.

1.varianta - karamelový krém

  • Uvařte pudink. Nechte vychladit a následně do něj zamixujte máslo zpracované z cukrem. Nakonec přidejte karamel.

2.varianta - krém ze Salka

  • Plechovka Salka je potřeba vařit minimálně 1,5 až 2 hodiny ve vodě. Následně nechat vychladnout. Plechovku neotvírejte, takže vychladnutí potrvá déle. Proto je potřeba s tímto krémem začít dříve než s těstem.
  • Plechovku otevřete a postupně do Salka zašlehejte tuk.

Rumový rozvar

  • Všechny ingredience nechte projít varem a následně vychladnout.

Těsto

  • Připravte si 2 hrnce. Jeden větší naplňte vodou do 1/4 a do menšího vložte tuk a med.
  • Vše rozpusťte nad parou a přidejte cukr, sůl, kakao a nakonec vejce.
    Voda nesmí vařit, pouze zahřívejte. Zajímavostí je, že jsem mnohokrát dělala těsto i bez tohoto nahřívání. Výsledek byl podobný, takže záleží jen na vás. Časově je to srovnatelné a s těstem se pracuje podobně. V poslední době jsem použila robot s indukcí na minimální stupně.
  • Následně sejměte ze sporáku a do hrnce zapracujte mouku promíchanou s jedlou sodou. Těsto je opravdu velmi hladké a dobře se s ním pracuje. Poté dejte alespoň na 30 minut odpočinout v lednici.
  • Těsto rozdělte na 6 částí a každou vyvalujte zvlášť na slabou 3 mm placku. Bude se vám s menším množstvím lépe pracovat. Následně vykrajujte dle potřebného rozměru a tvaru. Je jen na vás, zda budete mít 6 nebo 8 a více vrstev. Já tentokrát použila na zvon 6. Tescoma mě totiž stále inspiruje.
  • Ze zbylého těsta můžete vykrojit malá kolečka na mini medovník.
  • Tvary položte na tác s pečícím papírem a troubu rozehřejte na 165°C. Pečte na horkovzduch 10 minut.
  • Ještě teplé znovu formou vykrojte. Pečením totiž váš tvar trochu zvětší rozměr. To se vám ale hodí. Potřebujete totiž pár upečených zbytků těsta.
  • Ty následně rozdrtíte válečkem. Jemné drobečky pak využijete na dozdobení a posyp.

Sestavení dortu

  • Pak už jen každý upečený plát potřete rumovým rozvarem a pak krémem. Takto postupujte stále do kola.
  • Nakonec potřete celý tvar dortu a posypte rozdrcenou strouhankou z medového těsta.

Dozdobení

  • Ozdoby jsou už na vaší fantazii. Ořechy a mandle budou určitě volba, která jen pozvedne chuť medovníku.