Go Back

Ingredients
  

Sirup z bílého rumu

  • 40 g vody
  • 60 g cukr krystal
  • 2 lžíce bíleho rumu (může být i jiný alkohol - višňovice)

Cukrářský krém

  • 165 ml mléka
  • 45 g cukr krystal
  • 3 ks žloutky
  • 1/4 vanilkového lusku
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 3 plátky želatiny

Piškot

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 špetka soli
  • 3 ks žloutků
  • 3 ks ušlehaných bílků

Máslový krém

  • 24 g vody
  • 90 g cukr krystal
  • 3 ks žloutky
  • 185 g másla

Instructions
 

  • Žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, do které vmícháme mouku. Nakonec přidáme vyšlehané bílky se solí.
  • Připravíme si pečící papír. Na něj namalujeme obrys tvaru dortu 2x. Papír otočte nákresem na plech a těsto na papír natřete.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 -20 minut do světlého zhnědnutí. Nechte vychladnout a pak vykrojte tvar, který potřebujete přímo okružím formy, do které budete dort plnit.
  • Jeden tvar necháme ve formě a bude tvořit dno. Druhý využijeme k přikrytí dortu.

Sirup

  • Ten můžete připravit i několik dní předem a skladovat v lednici. Všechny ingredience svařte a nechte vychladnout. Můžete ubrat i zvýšit cukr i alkohol dle chuti.

Krém cukrářský

  • Želatinu namočte do 1 dcl vody.
  • Vyšlehejte ½ cukru se žloutky do světlého krému. Následně přidejte prosetý škrob.
  • Druhou ½ cukru s vanilkou svaříme s mlékem. Poté přidejte změklou želatinu bez vody. Zamíchejte.
  • Po lžících opatrně přidávejte horké mléko k ušlehaným žloutkům. Následně spojte obě části a na nízký stupeň zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí tak 3 až 4 minuty.
  • Odstavte a přikryjte potravinářskou fólií. Po mírném vychladnutí dejte do lednice alespoň na 3 – 4 hodiny.

Krém máslový

  • Žloutky šlehejte do světlé pěny a zvětšení objemu. Máslo nakrájejte na malé kostičky.
  • Vodu svařte s cukrem na 120°C. Poté slabým pramínkem zašlehávejte do připravené žloutkové pěny. Šlehejte 1 až 2 minuty. Postupně zašlehávejte kostičky másla až do vychladnutí.

Mušelínový krém

  • Vznikne postupným zašleháním dobře vychlazeného cukrářského krému do máslového krému

Kompletace dortu

  • Dno dortové formy vyjmeme a nahradíme ho jedním plátem piškotu. Nebo použijte jen ráfek průměr 15 cm. Potřete jemně vychlazeným sirupem.
  • Strany formy pokryjeme pečícím papírem. Jahody přepůlíme, omyjeme, lehce osušíme a přiložíme k papíru řeznou stranou.
  • Mušelínový krém naplníme do formy a především i mezi jahody tak, aby se jahody zakryly. Máte-li jahod větší množství, je možné je postavit celé i do vnitřku dortu.
  • Na vrch přiložte druhý plát piškotu, který potřete sirupem a dejte do lednice. Nejlépe přes noc.
  • Druhý den lehce odejměte formu, odlepte papír a uhlaďte případné hrbolky na krému.
  • Vyválejte marcipán na slabounký plát ne více než 2 mm. který si můžete předem obarvit. Vykrojte dle tvaru formy a položte na piškot, který marcipánem zakryjete.

Dokončení

  • Můžete ozdobit i ušlehaným bílkem. Zdobení je už jen na vaší fantazii. Ozdobte ovocem nebo cukrovou ozdobou. Chcete-li mít dort odlehčený a ne tak sladký, marcipán můžete vynechat.