Go Back

Ingredients
  

  • 5 ks žloutků
  • 150 g cukru krystal
  • 35 g holandského kakaa
  • 2 lžíce rozehřáté a vychladlé Hery máslové
  • 100 ml vody
  • 200 g polohrubé mouky s 1/2 do pečiva
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 ks ušlehaných bílků

Recept na pařížskou šlehačku, kterou připravte den předem.

  • 300 ml smetany
  • 20 g cukr krystal
  • 20 g kakaa
  • 30 g kvalitní tmavé čokolády

Recept na polevu:

  • 150 ml smetany
  • 100-120 g čokolády 70% (dle chuti)

Na dokončení

  • 200 ml vyšlehané smetany
  • hrst kandovaného ovoce

Instructions
 

  • Ingredience na korpus přidávejte ve výše uvedeném pořadí.
  • Na dno formy vložte pečící papír. Těsto nalijte do formy.
  • Pečte na 165°C v předem vyhřáté troubě. Upečení zkuste špejlí.
  • Po vychladnutí korpusu se opět vloží do formy.

Pařížská šlehačka

  • Smetanu, cukr a kakao přiveďte k varu. Následně zamíchejte čokoládu.
  • Za občasného míchání nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne
  • Druhý den vyšlehejte.

Poleva

  • Smetanu zahřejeme těsně pod bod varu, sundejte z plotny a přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit. Za občasného míchání a pokojové teplotě nechte vychladnout.

Dokončení

  • Dort naplňte pařížskou šlehačkou a dejte vychladit do lednice na několik hodin.
  • Po vychladnutí vyndejte z formy. Dort položte na mřížku, pod kterou dáme tác na zachycení polevy. Vychladlý dort polijte polevou. Pak nazdobte.

Notes

Na závěr vám poskytnu i jinou variantu čokoládové polevy, kterou třeba rádi využijete jako změnu při dalším pečení:
100 g čokolády 70% rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte lžíci másla, 3 lžíce smetany.
Při servírování můžete doplnit o bílou vyšlehanou šlehačku. Tu nepřislazujte a skvěle ji využijte na ozdobu. Můžete doplnit i kandovaným ovocem.