Go Back

Equipment

  • Forma na chlebík (Já mám od Orion)

Ingredients
  

Těsto

  • 130 g cukru krystal
  • 15 g citrónové kůry
  • 30 g šťávy z citrónu
  • 1 ks kůra z limetky
  • 190 g vajec celá rozmíchaná
  • 120 g smetany 40% ( můžete i méně )
  • 200 g hladké mouky
  • 45 g slunečnicového oleje
  • 1 špetka soli
  • 5 g prášku do pečiva
  • 4 proužky másla

Sirup

  • 25 g citronové šťávy
  • 25 g vody
  • 25 g cukru

Poleva

  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Na ozdobení

  • kůra z citrónu

Instructions
 

Citrónový chlebík

  • Kůru z citrónů a limety vmíchejte do cukru.
  • Poté přidejte šťávu z citrónu a vejce. Vyšlehejte do husté pěny.
  • Zašlehejte smetanu a zapracujte mouku s práškem do pečiva.
  • Nakonec vmíchejte olej a osolte.
  • Přendejte do formy a uprostřed těsta vložte podélně slabé proužky másla. Ty způsobí po upečení malou prasklinku podél celého chlebíku.
  • Troubu rozehřejte na 165°C a pečte dle vaší trouby. Upečení zjistíte vpichem špejle. Bude-li stále špinavá od těsta, musíte pokračovat v pečení až do tmavého zhnědnutí chlebíku.
  • Mezi tím si svařte ze všech ingrediencí sirup.

Zvlhčení sirupem

  • Upečený chlebík nechte ve formě a polijte sirupem a nechte takto vychladnout.
  • Poté jej vyjměte a zabalte do potravinářské fólie.
  • Dejte přes noc do lednice.

Druhý den

  • Rozdělejte si z citronové šťávy a moučkového cukru kašičku a tou potřete chlebík z vrchní strany.
  • Dozdobte kůrou z citrónu.
  • Chlebík je chutnější až dva dny po upečení, kdy se polevy nádherně vsáknou do těsta.