Go Back

Equipment

  • 1 silikonová forma nebo plech s pečícím papírem
  • 2 cukrářské sáčky ke zdobení
  • ozdobná i hladká kovová špička
  • ponorný mixér a šlehač

Ingredients
  

Těsto na roládu

  • 66 g mléka
  • 15 g másla
  • 42 g bílé čokolády
  • 55 g cukru
  • 55 g hladké mouky
  • 70-75 g žloutků
  • 1 ks celé vejce
  • 115 g ušlehaných bílků

Želatinová hmota

  • 20 g vody
  • 8 g práškové želatiny

Smetanový krém (vytvářím den předem)

  • 110 g smetany (1) 40%
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 30 g cukru krystal
  • 15 g želatinové hmoty
  • 25 g bílé čokolády
  • 130 g smetany (2) 40%
  • 100 g zakysané smetany 20%
  • 60 g Mascarpone

Ovoce

  • 8 ks větších jahod k naplnění
  • 8-10 ks malin na ozdobu

Na náplň

  • 2 lžíce jahodového nebo malinového džemu

Na dokončení

  • 1 lžička moučkového cukru

Instructions
 

Piškotová roláda

  • Mléko, máslo a cukr zahřejte na 50°C. Odstavte.
  • Přidejte bílou čokoládu a míchejte dokud se nerozpustí.
  • Zapracujte mouku a poté žloutky a vejce.
  • Nakonec přidejte ušlehané bílky.
  • Troubu rozehřejte na 165°C .
  • Těsto přendejte na plech s pečícím papírem, nebo na silikonový plech.
  • Pečte do světlého zhnědnutí přibližně 10 až 12 minut.
  • Po upečení přikryjte pečícím papírem a nechte vychladnout.
  • Poté nechte vychladnout v lednici minimálně 4 hodiny.

Krém

  • Většinou vyrábím den předem.
  • Želatinu namočte do studené vody. Odstavte.
  • Smetanu (1), vyškrabanou vanilku z lusku, cukr zahřejte až na 90°C.
  • Následně odeberte jen 15 g želatinové hmoty. Zbytek můžete odložit do lednice, kde vydrží i 3 dny.
  • Míchejte dokud se želatina nerozpustí.
  • Poté přidejte bílou čokoládu a míchejte do vychlazení na 30°C.
  • Poté vše krátce rozmixujte ponorným mixérem.
  • Přidejte mascarpone a smetanu (2), opět krátce rozmixujte ponorným mixérem.
  • Na závěr zapracujte zakysanou smetanu.
  • Přikryjte fólií a nechte vychladnout v lednici. Nejlépe přes noc, minimálně 6 hodin.

Kompletace

  • Krém vyjměte z lednice a prošlehejte v jemnou konzistenci.
  • Z rolády odstraňte pečící papír a potřete ji džemem.
  • Krém dejte do sáčku s hladkou špičkou a 3 lžíce odeberte do druhého sáčku s ozdobnou špičkou.
  • Hladkou špičkou dělejte na těstě proužky 2 cm od sebe. Poté krém rozetřete po celé ploše.
  • Jahody položte na takto potřenou roládu do řady.
  • Těsto opatrně stáčejte do tvaru rolády.
  • Ozdobnou špičkou dozdobte dle fantazie a doplňte o maliny.
  • Jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
  • Roládu před podáváním vychlaďte v lednici.