Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 250 g vychlazeného másla na máslové těsto
  • 109 g hladké mouky na máslové těsto
  • 220 g hladké mouky na vodánek
  • 95 g vody na vodánek
  • 1/2 ks šťávy z citrónu na vodánek
  • 7 g soli na vodánek
  • 72 g másla na vodánek

Žloutkový cukrářský krém

  • 280 g plnotučného mléka
  • 45 g žloutků
  • 62 g krupicového cukru
  • 28 g kukuřičného škrobu
  • 28 g másla
  • 1/2 ks vanilkového lusku

Žloutkový cukrářský krém máslový

  • žloutkový krém (z předchozího kroku)
  • 95 g másla pokojové teploty

Cukrová poleva

  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1- 2 lžíce vody i více

Na dokončení

  • 1 hrst čokolády 54%

Instructions
 

Těsto

  • Studené máslo na máslové těsto rychle a krátce prohněteme s moukou. Poté tuto hmotu rozválíme mezi dvěma archy papíru na pečení, a to na obdélník 20 cm x 30 cm. Dobře vychladíme.
  • Všechny ingredience na vodánek smícháme do hladkého těsta a v lednici necháme asi 10 minut odpočinout. Poté vodánek rozválíme na obdélník 20 cm x 30 cm.
  • Na pomoučenou plochu dáme máslový obdélník a na něj vodánek a rozválíme do obdélníku 20 cm x 60 cm. Poté složíme natřikrát a zakryté dáme vychladit do lednice na 15 minut.
  • Poté postup zopakujeme, těsto rozválíme na 20 cm x 80 cm a složíme na čtyřikrát. Postup zopakujeme ještě dvakrát s tím, že opět přeložíme natřikrát a na čtyřikrát.
  • Odpočinuté proválené těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát o velikosti plechu. Pláty přeneseme na plech s papírem, propícháme vidličkou, přiložíme další papír a zatížíme plechem na pečení.
  • Pečeme při 170 °C dozlatova. Správně upečené těsto má stejnou zlatohnědou barvu v celém svém řezu. Vychladlé upečené pláty opatrně nařežeme na 4 obdélníky 12 cm × 32 cm.

Žloutkový cukrářský krém

  • Mléko s vyškrábanou vanilkou a máslem přivedeme k varu.
  • Zbylé ingredience vyšleháme v misce dohladka, nalijeme je do mléka a za stálého míchání vaříme 2 až 3 minuty. Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout.

Žloutkový cukrářský krém máslový

  • Vychladlý krém vyšleháme dohladka a zašleháme měkké máslo. Výsledný krém je nadýchaný a nesražený, drží tvar. 50 gramů krému odložíme na finální dohotovení a zbylý ihned použijeme.

Cukrová poleva

  • Všechny ingredience zamíchejte a vytvořte hustou kašičku.

Kompletace a dokončení

  • Plát upečeného těsta potřeme tenkou vrstvou kakaového másla, poté třetinou krému. Další plát potřeme kakaovým máslem z obou stran a přiložíme na natřený krém. Postup zopakujeme se zbylým krémem a pláty; poslední, vrchní plát potřeme opět zbylým máslem jen ze strany, která bude nalepená na krém. Delší strany zahladíme a takto připravený dezert dáme zachladit.
  • Po zatuhnutí dezertu nahoru nalijeme cukrovou polevu a rozetřeme. Ihned diagonálně nahusto přestříkáme čokoládovou polevou pomocí sáčku a špičkou párátka ještě před zatuhnutím vytvoříme ozdobné vzory.
  • Necháme krátce zatuhnout, strany začistíme a zbylým krémem delší strany obmažeme. Zasypeme nadrcenými drobečky z odřezků plátů. Krájíme ostrým pilkovým nožem namočeným v horké vodě na řezy o síle 4 cm.