Go Back

Equipment

  • Cukrářské sáčky a ozdobná špička.

Ingredients
  

Odpalované těsto

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 125 ml vody
  • 100 g másla
  • 220 g vajec ( přibližně 4 střední velikosti)
  • 160 g hladké mouky prosáté
  • 15 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 30 g černého kakaa na obarvení 3 černých labutí

Oříškový krém

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g 100% lísko-oříškové pasty
  • 40 g másla
  • 80 g vanilkového pudinku dle mého stačí 65 g
  • 100 g cukru krupice
  • 4 ks žloutků
  • 400 g 40% smetany našlehané

Slaný karamel

  • 100 g cukru krupice
  • 65 g smetany 33%
  • 40 g másla
  • 1/2 lžičky soli

Na posyp

  • moučkový cukr

Instructions
 

Odpalované těsto

  • Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dáme do rendlíku a přivedeme k varu.
  • Přisypeme prosátou mouku a promícháme dohladka. Těsto odpalujeme při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, cca 2 až 3 minuty.
  • Pak těsto přendáme do mísy a mícháme do mírného zchladnutí. Následně přidáme postupně, po částech, odvážená vejce, dobře zapracujeme.
  • Černé kakao dáme do misky, přidáme malé množství vody a umícháme pastu. Touto směsí obarvíme malou část odpalovaného těsta (asi pětinu, na 2 až 3 labutě). V případě potřeby můžeme přidat černou gelovou barvu.
  • Z obou těst (světlého i tmavého) nastříkáme řezanou špičkou na plechy vyložené pečicím papírem těla labutí. Hladkou špičkou s malým průměrem nebo jen sáčkem pak z obou těst nastříkáme na jiný plech „dvojky“, které budou tvořit krky labutí.
  • Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C (horní + spodní ohřev) na 5 minut, pak teplotu snížíme na 170 až 180 °C a pečeme dalších 25 až 35 minut (podle velikosti, menší „krky“ se budou péct kratší dobu). Kousky musí být na dotek pevné. Necháme vychladnout.

Oříškový krém

  • Žloutky prošleháme s cukrem, přidáme pudinkový prášek a trochu mléka a dobře promícháme.
  • Zbylé mléko a oříškovou pastu dáme do rendlíku a zahřejeme. Část horkého mléka nalijeme na žloutkovou směs, promícháme, vrátíme zpět do rendlíku a přivedeme k varu. Za stálého míchání na mírném ohni 2 až 3 minuty provaříme.
  • Stáhneme z plotny a vmícháme máslo (možno i ručním šlehačem). Dáme do misky, zakryjeme fólií (přímo na krém) a dáme dostatečně vychladit do lednice.
  • Až budeme chtít labutě plnit, vychlazený krém našleháme do hladké konzistence a stěrkou do něj opatrně vmícháme smetanu, kterou jsme si ušlehali zvlášť.

Slaný karamel

  • Cukr pozvolna utavíme v rendlíku se silným dnem na karamel, přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a rychle mícháme, až se směs spojí.
  • Vlijeme horkou smetanu, přidáme sůl a za stálého míchání necháme krátce povařit. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme zchladnout do polotuhé konzistence.

Dokončení

  • Těla labutí vodorovně prokrojíme. Do spodní části nastříkáme nebo lžičkou naneseme slaný
    karamel a posypeme ho kousky pražených oříšků.
  • Pomocí sáčku s řezanou špičkou nastříkáme oříškový krém. Do krému vpíchneme krk labutě. Horní část labutě rozkrojíme na dvě části (křídla), lehce pocukrujeme a položíme na krém.