Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dáme do rendlíku a přivedeme k varu.
Přisypeme prosátou mouku a promícháme dohladka. Těsto odpalujeme při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, cca 2 až 3 minuty.
Pak těsto přendáme do mísy a mícháme do mírného zchladnutí. Následně přidáme postupně, po částech, odvážená vejce, dobře zapracujeme.
Černé kakao dáme do misky, přidáme malé množství vody a umícháme pastu. Touto směsí obarvíme malou část odpalovaného těsta (asi pětinu, na 2 až 3 labutě). V případě potřeby můžeme přidat černou gelovou barvu.
Z obou těst (světlého i tmavého) nastříkáme řezanou špičkou na plechy vyložené pečicím papírem těla labutí. Hladkou špičkou s malým průměrem nebo jen sáčkem pak z obou těst nastříkáme na jiný plech „dvojky“, které budou tvořit krky labutí.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C (horní + spodní ohřev) na 5 minut, pak teplotu snížíme na 170 až 180 °C a pečeme dalších 25 až 35 minut (podle velikosti, menší „krky“ se budou péct kratší dobu). Kousky musí být na dotek pevné. Necháme vychladnout.