Go Back

Ingredients
  

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 110 g smetany 12%
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krystal
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 kus vejce
  • 1 kus žloutku
  • 2 špetky soli
  • 85 g másla pokojové teploty
  • 2 hrsti brusinek dle chuti
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra dle chuti

Na dokončení

  • plátky mandlí
  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 1 lžíce smetany

Mech

  • 1 ks vejce
  • 12 g cukru
  • 30 g medu nebo glukózy
  • 20 g hladké mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • příchuť nebo jedlá barva

Instructions
 

Mazanec

  • Mouky, cukry promíchejte v míse a vytvořte důlek.
  • Do něj nalijte rum, mléko a droždí.
  • Nechte malinko vzejít.
  • Poté přidejte všechny ostatní ingredience a těsto dobře vypracujte v robotu, minimálně 10 minut.
  • Nechte kynout alespoň hodinu.
  • Po vykynutí zpracujte na vále do hladkého tvaru a potřete rozšlehaným vejcem se smetanou.
  • Nechte 10 minut na plechu s pečícím papírem. Následně opět potřete.
  • Po třetím potření posypte nasekanými mandlemi.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 160°C dle velikosti 40 až 50 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a jemně pocukrujte.

Mech

  • Všechny ingredience smíchejte postupně dle receptu.
  • Těsto přendejte do 3 plastových kelímku do 1/4.
  • Vložte do mikrovlnné trouby na 700 - 800 na 50 sekund.
  • Nechte vychladnout a poté potrhejte na kousky.
  • Když těsto zbyde, můžete i zamrazit přímo s kelímkem.