Go Back

Equipment

  • Forma na řezy a váleček na těsto mřížkový.

Ingredients
  

Těsto

  • 130 g sójového mléka
  • 12 g čerstvého droždí
  • 50 g sádla pokojové teploty
  • 1 lžička vanilinového cukru
  • 1/4 ks citronová kůra
  • 1 ks vejce pokojové teploty
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 90 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky

Žmolenka

  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce sádla pokojové teploty

Na dokončení

  • vypeckované, rozpůlené meruňky nakrájené na plátky
  • 1 lžíce mandlí nasekané plátky
  • 1 lžíce pistácií nasekané na plátky
  • 1 ks rozšlehané vajíčko
  • moučkový cukr na posyp

Instructions
 

Těsto

  • Droždí zamíchejte do mléka a nechte zkvasit.
  • Mezi tím utřete cukr, sádlo, citronová kůra, sůl.
  • Přidejte vejce, rum, mléko a důkladně promíchejte.
  • Nakonec zapracujte postupně mouku a nechte kynout alespoň 2 hodiny.

Pečení a dokončení

  • Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část nechte ještě kynout a pracujte jen s druhou.
  • Odeberte z těsta1/8 a tu rozválejte na plát, který přejeďte válečkem na vytvoření mřížek. Zarovnejte a dejte stranou.
  • Ze zbylého těsta vyválejte obdélník, který přendejte do formy.
  • Potřete rozšlehaným vajíčkem.
  • Na toto těsto naskládejte plátky meruněk a posypte žmolenkou, mandlemi a pistáciemi.
  • Nakonec vytvořte mřížky, které také potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 165°C dle vaší trouby přibližně 40 minut.
  • Opakujte i s druhou polovinou těsta.
  • Chcete-li mít jen jeden řez, použijte poloviční množství ingrediencí.
  • Po upečení nechte vychladnout a jemně pocukrujte.