Go Back

Equipment

  • Cukrářské sáčky velikosti S/M
  • Hladká kovová špička
  • Ozdobná kovová špička
  • Pečící papír
  • Kovová špička na tvoření krémových špiček (střední velikost)
  • Mikrovlnná trouba k rozehřívání čokolády

Ingredients
  

Piškoty

  • 2 ks žloutky
  • 25 g cukru krystal
  • 15 g vody
  • 5 g vanilkový pudinkový prášek
  • 45 g hladké mouky
  • 2 ks ušlehané bílky
  • 1 hrst bílé čokolády na potření upečených piškotů

Krém z tmavé čokolády

  • 180 g vody
  • 70 g cukru krupice
  • 45 g sojové mouky
  • 45 g kakaa
  • 3 g mořské soli
  • 270 g čokolády 70%
  • 270 g másla

Krém ze světlé čokolády

  • 180 g vody
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g sojové mouky
  • 45 g sušeného mléka
  • 60 g olivového oleje
  • 3 g mořské maldonské soli
  • 1/4 ks vanilky
  • 270 g bílé čokolády minimálně 35%
  • 210 g másla

Koňaková náplň

  • 250 ml vaječného hustého koňaku Vlastní výroba: 1 žloutek, 1/2 sladkého kondenzovaného mléka, rum dle chuti - rozmixovat
  • 1/4 ks vanilky

Tmavá poleva

  • 250 g hořké čokolády
  • 20 g kakaového másla

Světlá poleva

  • 250 g bílé čokolády
  • 20 g kakaového másla

Dokončení a dozdobení

  • 8 g maldonské soli na světlé špičky
  • 8 g drcených kakaových bobů na tmavé špičky

Instructions
 

Piškoty

  • Nejprve si připravte pečící papír, na který si vyznačte kruhy o průměru 3,5 cm asi tak 1,5 cm od sebe. Papír otočte nákresem na plech.
  • Bílky vyšlehejte do husté pěny.
  • Žloutky s vodou a pudinkem vyšlehejte do světle žluté pěny.
  • Do této světlé pěny zapracujte 1/4 ušlehaných bílků a následně i postupně mouku.
  • Následně jemně zapracujte zbývající ušlehané bílky.
  • Těsto naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na připravený papír vytvářejte kolečka podobné makronkám.
  • Pečte pár minut v předehřáté troubě na 175°C do zlatavé barvy.
  • Nakonec nechte vychladnout.
  • Čokoládu rozehřejte na mírný stupeň v mikrovlnce.
  • Následně s ní potřete prostřední část vychladlých piškotů. Kraje piškotů nechte bez potření.
  • Takto připravené piškoty si připravte na tác k tvoření špiček.

Krém z tmavé čokolády

  • Máslo vyndejte z lednice, nakrájejte na kostičky. Nechte takto při pokojové teplotě.
  • Vodu, cukr, sojovou mouku, kakao a sůl promíchejte. Následně nechte minutu povařit.
  • Poté přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit.
  • Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.
  • Po vychladnutí vyšlehejte a postupně zašlehávejte máslo v pevný krém. S tím se nejlépe pracuje, když je čerstvě vyšlehaný.
  • Proto naplňte do cukrářského sáčku s tubičkou na likérové špičky vždy jen část krému. To, aby se vám v ruce nerozehříval.
  • Vytvářejte na piškoty špičky (pomocí nože) tak 6 - 7 cm vysoké. Postupně jak je tvoříte, dávejte do lednice chladit.

Krém ze světlé čokolády

  • Vodu, cukr, sojovou mouku, sušené mléko, olej, sůl promíchejte. Následně nechte minutu povařit.
  • Poté přidejte čokoládu, kterou za stálého míchání nechte rozpustit.
  • Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.
  • Po vychladnutí vyšlehejte a postupně zašlehávejte máslo v pevný krém. S tím se nejlépe pracuje, když je čerstvě vyšlehaný.
  • Proto naplňte do cukrářského sáčku s tubičkou na likérové špičky vždy jen část krému. To, aby se vám v ruce nerozehříval.
  • Vytvářejte na piškoty špičky (pomocí nože) tak 6 - 7 cm vysoké. Postupně jak je tvoříte, dávejte do lednice chladit.

Naplnění a uzavření špiček

  • Po vychladnutí špiček je naplňte do 3/4 koňakovou náplní.
  • Zbývající krémy obou chutí naplňte do cukrářských sáčků s ozdobnou špičkou.
  • Jakmile uzavřete likérovou špičku ozdobně krémem, dávejte opět chladit.

Polevy

  • Než se vám špičky důkladně vychladí, rozehřejte si postupně čokolády s kakaovým máslem,
  • Rozehřívejte na nejnižší stupeň a vždy po minutě promíchávejte dokud nebude poleva řídká.
  • Polevu přelijte do užší sklenice nebo hrnku.
  • Špičky rovnou vyndané z lednice namáčejte v polevě. Nechte okapat, případně ozdobte kakaovými boby, nebo solí a následně dejte opět ztuhnout do lednice.