Go Back

Ingredients
  

Pomůcky

  • Kónický váleček (malý rozměrově)/nebo hladítko na dorty, běžný váleček, pečící papír, mašlovačka

Kvásek

  • 12 g droždí
  • 80 g mléka pokojové teploty/vlažné
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 1 špetka cukru krystal

Kynuté těsto

  • 1 ks žloutek
  • 25 g cukr krupice
  • 20 g másla pokojové teploty
  • citronová kůra z 1/4 citronu
  • 150 g hladké mouky

Tvarohová náplň

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutek
  • 20 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 4 g vanilkového pudinku (můžete vynechat)
  • 8 kapek citronu

Maková náplň

  • 130 g mletého máku
  • 100 g mléka
  • 10 g cukru krupice
  • 25 g medu

Povidlová náplň

  • 150 g švestkových povidel
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • špetka skořice

Na dozdobení

  • 2 lžíce mandle krájené

K potření koláče před pečením

  • 1 ks rozšlehané vajíčko

Na dokončení po upečení

  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 6 g vanilkového cukru

Posyp

  • 1 lžíce moučkového cukru

Instructions
 

Kynuté těsto

  • Všechny suroviny na kvásek dejte do menší misky a zamíchejte.
  • Nechte vykvasit.
  • Ostatní suroviny zapracujte v pořadí výše. Nakonec přidejte kvásek.
  • Těsto nechte kynout i více než hodinu. Záleží na teplotě v místnosti.
  • Mezi kynutím si připravte všechny náplně, nasekejte mandle a připravte ingredience na dokončení.

Tvarohová náplň

  • Všechny suroviny pečlivě smíchejte do hladké hmoty.
  • Hmotu naplňte do cukrářského sáčku se zdobící kovovou špičkou a uložte do lednice.

Maková náplň

  • Všechny ingredience vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
  • Následně nechte při pokojové teplotě vychladnout. Poté naplňte do cukrářského sáčku s kovovou špičkou.

Povidlová náplň

  • Švestková povidla ochuťte rumem a skořicí. Naplňte do cukrářského sáčku.

Na dokončení po upečení

  • Máslo rozpusťte. Přidejte rum a vanilkový cukr.

Vytvoření koláče a ozdobení merhováním

  • Po vykynutí těsto ještě zpracujte rukou na vále. Válečkem vytvořte kruh o průměru 28 - 30 cm.
  • Nechte opět kynout alespoň 15 minut.
  • Hladítkem nebo kónickým válečkem vyhlaďte koláč tak, aby vznikl malinko vyvýšený okraj.
  • Poté vyvýšený okraj potřete rozšlehaným vejcem.
  • Prostředek těsta merhujte dle fantazie do pruhů. Vždy je potřeba střídat tvaroh, povidla, tvaroh, mák. Opakujte ve vzorech.
  • Na tvaroh vždy pokládejte rozinky, nebo brusinky.Ty můžete půlit, nebo čtvrtit.
  • Mandle zdobte jen na povidla. Mák zůstává bez zdobení.
  • Po merhování, nechte koláč ještě kynout 15 minut.

Pečení

  • Troubu rozehřejte na 165°C a před pečením ještě jednou okraj koláče potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte přibližně 10 - 13 minut na 165°C. Upečení zjistíte, když okraj koláče stlačíte prstem. Koláč by měl pérovat. Okraj by měl být hnědý, ale ne spálený. Tvarohové merhování by mělo být světlé.

Dokončení

  • Ihned po vyndání koláče z trouby jej potřete teplým máslem s rumem a cukrem. Nechte zapustit do koláče.
  • Po vychladnutí jemně pocukrujte moučkovým cukrem.

Notes

Chodský koláč můžete merhovat dvěma způsoby. 
  1. koláč potřete tvarohovou náplní a obrazce vytváří jen mák a povidla
  2. všemi náplněmi vytváříte obrazce