Go Back

Ingredients
  

1.část

  • 150 g proseté mandlové mouky
  • 150 g prosetého moučkového cukru
  • 55 g bílků pokojové teploty (Bílky vyklepněte minimálně týden před pečením. Nechte přikryté potravinovou folií. Tu propíchněte špendlíkem. Takto nechte v lednici.)

2.část

  • 37 g vody
  • 155 g cukru krystal

3.část

  • 55 g bílků (Bílky vyklepnuté minimálně týden před pečením. Nechte přikryté potravinovou folií. Tu propíchněte špendlíkem. Takto nechte v lednici.)

Krém

  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkový pudinkový prášek
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučka

K dochucení krému

  • Slaný karamel, rozvařené a propasírované ovoce, čokoláda, nebo pistáciová pasta dle chuti

Instructions
 

Těsto na makronkové skořápky

  • 1. část - cukr a mandlovou mouku je třeba prosít a následně ručním mixérem lehce provzdušnit a načechrat. Pak měchačkou přidejte bílky a zapracujte. Dejte stranou.
  • 2. část - cukr s vodou svařte na 118 °C. Mezitím si ušlehejte bílky z 3. části. Pozor, nepřešlehat! Šlehat jen do bíla, ale ne do tuha. Jakmile bude cukr s vodou na teplotě 118 °C, opatrně a pomalu jej přidávejte do stále šlehaných bílků. Ty šlehejte až do tuhých špiček.
  • Poté vychladlé a vyšlehané bílky opatrně a postupně vmíchávejte do 1.části.
  • Přidejte barvu.
  • Naplňte do potravinářských sáčků, u kterých ustřihnete špičku tak 3-4 mm.
  • Stříkejte na silikonovou formu. Makronky nechte na formě sušit při pokojové teplotě. Při dotknutí nesmějí lepit. Někdy je potřeba nechat před pečením i přes půl hodiny.
  • Troubu si rozehřejte na 125 °C. Dříve do trouby nedávejte. Následně pečte 30 i více minut. Z formy sundejte až po vychladnutí.

Krém

  • Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který následně přikryjte potravinovou folií a nechte vychladnout. Do uvařeného vychladlého pudinku zašlehejte máslo spojené s cukrem. Tento krém můžete dochutit karamelem, ovocem nebo čokoládou.
  • Po vychladnutí do pudinku zašlehejte máslo utřené s cukrem. Tento krém můžete dochutit karamelem, ovocem, čokoládou, pistáciovou pastou nebo dle chuti.
  • Krém nanášejte na rub skořápky a druhou skořápkou přiklopte. Skladujte v dobře uzavřených nádobách v lednici.

Notes

Recept na slaný karamel, kterým je možné ochutit krém naleznete zde.