Go Back

Ingredients
  

  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g másla
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 65 g hladké mouky
  • 65 g polohrubé mouky
  • 4 celá vejce

Instructions
 

  • Vodu, máslo, cukr a sůl svařte. Následně odstavíte a rychle vmíchejte hladkou i polohrubou mouku. Po zapracování vraťte na sporák.
  • Na mírném stupni a za stálého míchání vařečkou zpracovávejte alespoň 2 minuty. Někdy i déle.
  • Těsto se z počátku přichytává, ale postupně jde pěkně za vařečkou a na dno se lepit přestane.. A to je ten okamžik, kdy sundejte z plotny a občasně promíchejte. Můžete použít i mixér a vyšlehat do vychladnutí.
  • Přidejte postupně jedno vejce za druhým. Ručním mixerem zpracovávejte až do hladkého těsta. To nesmí být moc husté ani moc řídké, aby se Vám věnečky neroztékaly.
  • Pak těsto naplňte do sáčků a dělejte tvary, které se Vám líbí pomocí zdobících trysek.  Já tentokráte dělala věnečky a kytičky. Na poprvé pečte bez posypu mandlí, ať si vyzkoušíte troubu. Pak už můžete experimentovat stejně jako já.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200°C tak 10 minut a pak teplotu snižte na 190°C ještě dalších 5 – 10 minut a to bez horkovzduchu.
  • Po mírném vychladnutí přepulte a plňte krémem dle vašeho výběru. Můžete využít krém předcházejícího receptu sladká věž.
  • Na závěr jen posypte moučkovým cukrem.