Go Back

Ingredients
  

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml vody
  • 80 g Hery máslové
  • špetka soli
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 65 g polohrubé mouky
  • 65 g hladké mouky
  • 4 vajec

Krém

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukr moučka

Na dokončení

  • 2 lžíce cukru krystal

Instructions
 

  • Připravte si kvalitní hrnec, ve kterém se vám nic nepřipaluje.
  • Mléko, vodu, cukr, sůl a tuk přiveďte do bodu varu.
  • Odstavte a přidejte obě mouky. Pečlivě zapracujte a vraťte na indukci.
  • Míchejte tak 2 minuty na nižší stupeň. Těsto se bude přichytávat na dno hrnce, ale to je u odpalovaného těsta zcela normální. Následně nechejte vychladnout.
  • Po vychladnutí přidávejte jedno vejce za druhým a šlehejte mixérem. Když vám bude připadat těsto moc husté přidejte klidně ještě část z dalšího vejce.
  • Ale pozor, aby nebylo těsto řídké a na plechu se neroztékalo! Zatím si předehřejte troubu na 175 °C bez horkovzduchu.
  • Pak si připravte sáček se zdobícím koncem a naplňte těstem. Na plechu vytvářejte malé pusinky tak 2 cm od sebe. Po upečení nechte vychladnout.

Recept na krém

  • Vanilkový pudink uvaříme. Přikryjte fólií a necháme vychladnout.
  • Máslo utřete s cukrem.
  • Vychladlý pudink opatrně zašlehávejte do utřeného másla s cukrem.
  • Pusinky opatrně naplňujte trubičkou vpichem (nejlépe ze spodní nebo postranní části).
  • Je několik způsobů jak věž vytvořit. Jedna z nich je vytvoření papírového kornoutu, do kterého bude vkládat pusinky od špice, kterou držíte v ruce. Po naplnění – otočte na tác.

Na dokončení

  • Cukr dejte do kastrůlku a nechte zahřát na karamel.
  • Vezměte 2 vidličky, kterými vytvářejte nitě. Těmi obmotávejte věž těsně před konzumací.
  • Nedávejte již do lednice.

Notes

Mě osobně se více osvědčilo podobné skládání jako to dělají děti na pískovišti. Vytvoříte si základnu a na ní stavíte další patra až do špice. Můžete si dát doprostřed nějakou pomoc v podobě špejlí. Nakonec ozdobíte dle fantazie.