Go Back

Equipment

  • Cukrářské, zdobící sáčky díky kterým se vám budou koláčky lépe plnit. Pečící papír a plechy.

Ingredients
  

Ingredience na kynuté těsto

  • 200 ml mléka
  • 50 ml smetany 40%
  • 4,2 g čerstvého droždí 1 kostička
  • 60 g cukru krystal
  • 2 sáčky vanilínového cukru
  • 1 špetka soli
  • 3 ks žloutky
  • 140 g máslové Hery nebo másla
  • 1/2 ks citronové kůry i citronové šťávy
  • 210 g hladké mouky používám Předměřickou mouku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce rumu

Na potření a posyp

  • 1 ks rozšlehané vejce
  • 2 hrsti žmolenky 1 díl moučkový cukr, 1/2 polohrubá mouka, 1 lžíce změklého sádla
  • moučkový cukr na posyp

Náplně

  • švestková povidla, jablková povidla, tvaroh Tvarohová náplň - tvaroh(v pozlátku) 1 vanilínový cukr+ 1 žloutek

Na dokončení

  • Brusinky, mandle, drcené pistácie nebo jiné ořechy

Instructions
 

Příprava

  • Před zpracováním těsta si připravte všechny náplně, žmolenku a rozšlehejte vejce.
  • Náplně si přendejte do zdobících cukrářských sáčků. Také si připravte pečící papír na plechy.

Těsto

  • Mléko a smetanu zahřejeme, aby byla vlažná a přidáme droždí.
  • Žloutky, máslo, sůl a cukry utřeme a přidáme kůru a šťávu z citronu.
  • Poté spojíme s mlékem a dochutíme rumem.
  • Nakonec zapracujeme postupně obě mouky.
  • Necháme alespoň jednu hodinu kynout.
  • Poté vyklopíme na vál a jemně propracujeme v hladké těsto, ze kterého děláme malé kuličky o hmotnosti přibližně 7 g. Pokládáme na plech s pečícím papírem.
  • Jakmile poskládáte celý plech, do každého kolečka udělejte důlek. Buď malou skleničkou, nebo nějakou jinou pomůckou. Já používám mini lahvičku.

Dokončení

  • Všechny koláčky před naplněním potřete rozšlehaným vajíčkem a plňte dle chuti. Povidel nedávejte moc. To, aby nevytékaly mimo koláček až moc.
  • Doplňte o mandle, brusinku nebo jiný oříšek a posypte žmolenkou
  • Pečeme ve předehřáté troubě na 165°C do světlého zhnědnutí.
  • Po vychladnutí jemně pocukrujte.