Go Back

Equipment

  • Žiletka a ozdobení a pečící papír.

Ingredients
  

  • 30 g špaldová mouka
  • 50 g žitná mouka
  • 120 g pšeničná chlebová mouka
  • 300 g pšeničná hladká mouka
  • 15 g sušeného kvásku
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 1 hrst domácích škvarků
  • 400 ml vody
  • 1 lžička drceného kmínu

Instructions
 

Těsto

  • Do mísy od robotu navažte všechny mouky a zamíchejte do nich kvásek a droždí.
  • Dále přidejte cukr, sůl, drcený kmín a vodu.
  • Zpracovávejte v robotu na střední rychlost minimálně 8 minut.
  • Nakonec přidejte škvarky a zpracujte alespoň 4 minuty.
  • Těsto malinko pomoučněte a nechte přikryté utěrkou kynout dle pokojové teploty 45 - 60 minut.
  • Po vykynutí jemně zpracujte na podložce a uhlaďte do tvaru vejce, nebo který potřebujete.

Dokončení a pečení

  • Po uhlazení chleba malinko pomoučněte a položte na plech s pečícím papírem. Obyčejnou žiletkou ozdobte dle předlohy nebo vaší fantazie a kolem dokola malinko nařízněte. To, aby se chléb při pečení pěkně zvednut.
  • Troubu rozehřejte na 220°C a na dno trouby vložte kastrůlek nebo plech s vodou.
  • Na 220°C pečte tak 5 minut a následně snižte na 190°C. Pečte dle trouby přibližně 50 minut.