Než si začnete pročítat recept, nezapomeňte si pořídit pomůcku, která vám velmi usnadní práci. Bez této soupravy od firmy Tescoma si ani neumím představit, jak bych jinak kornoutky vyráběla. Takže soupravu najdete zde. A pak už jen k receptu. Výroba těsta zabere opravdu jen chvilku. Vychytat musíte pouze teplotu vaší trouby. A pak to jde jeden kornout za druhým. 🙂 K setu získáte i recepty a tak věřte, že jen tak u kornoutků nezůstanete. Recept jsem si malinko poupravila.
Na výrobu 8 kornoutů, nebo mističek je potřeba
- 2 bílky
- 85 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence ( nemáte-li, můžete použít i 1/4 sáčku z vanilkového cukru)
- špetka soli
- 30 g rozpuštěnou Heru máslovou
- 40 g hladké mouky
Bílky rozmíchejte (nešlehejte) s cukrem, solí a esencí. Přidejte rozpuštěnou vychladlou Heru a nakonec zapracujte mouku. Následně nechte hladké těsto 30 minut odpočinout.
Troubu zapněte na 150°C a pak už postupujte dle návodu k použití setu. 1 vrchovatá lžíce na kulatou formu. Lopatkou roztírejte a pečte 15 minut. Formy nevkládejte do trouby najednou, ale postupně po minutě. To aby jste měli čas s upečenou plackou pracovat. Stočit do kornoutu, nebo vytvořit košíček.
Myslím, že výroba této sladkosti je skvělá zábava i pro děti. A tak si udělejte chvilku a s dětmi si užijte nádherné letní dny společným pečením. A když budete mít chuť zkuste si vyrobit i zmrzlinu. Výrobník najdete zde. A teď už jdeme na zmrzliny…
Vanilková zmrzlina
- 130 ml mléka (je jedno jaké, zda polotučné, nebo plnotučné)
- 70 g cukru ( krystal nebo krupice)
- Vanilka z 1/4 lusku
- špetka soli
- 1/4 lžičky vanilkové pasty dr.Oetker
- 2 – 3 žloutky
- 250 ml 40% smetany
Mléko nalijte do kastrůlku. K němu přidejte sůl, cukr, lusk, pastu. Přiveďte za stálého míchání k varu. Odstavte a v misce vyšlehejte do světlé barvy žloutky. K nim po lžících za stálého míchání přidávejte horké mléko. Po 6 lžících můžete žloutky přelít k mléku do kastrůlku a zahřejte až na 85 °C. Víc ne. Odstavte, přelijte do skleněné mísy a občas míchejte. Snižte teplotu tak o polovinu. Teď teprve vyndejte smetanu z lednice, kterou do teplé hmoty zamíchejte do hladka. Občas promíchněte. Následně dejte chladit do lednice na 4 a více hodin. Nejlépe udělat večer a nechat v lednici do druhého dne.
A teď přichází na scénu zmrzlinovač. Podle návodu vyndejte vnitřek mísy a dejte ji nejlépe do druhé dne zamrazit.
Druhý den přelijte hmotu do zmrzlinovače a pak šlehejte pomalu do zmrznutí. Nešlehejte rychle. Pomalé šlehání je vlastně rychlejší postup výroby zmrzliny. 🙂 A pak už je to na vás, jakou konzumaci zvolíte. Já jsem nejen naplnila kornouty, ale také formu na nanuky. Ty jsem zamrazila. Kornouty se zmrzlinou jsem ani nestačila nafotit… 🙂 Jen jeden. Takže repete focení bude za pár dní. 🙂
Banánová zmrzlina s bílou čokoládou a javorovým sirupem
- 3 banány
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce bílé čokolády
- 50 ml 40% smetany
- 1/2 plechovky kondenzovaného neslazeného mléka
Den předem: oloupejte banány a nechte zmrznout
Všechny suroviny rozmixujte a vložte do zmrzlinovače. Pomalu šlehejte do ztuhnutí.
Ostružinová zmrzlina s banánem a ořechy
- 1 hrst ostružin (zmražené)
- 1 banán (zmražený)
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1/2 plechovky kondenzovaného neslazeného mléka
- Ořechy – různé druhy i množství dle chuti
Všechny suroviny rozmixujte a vložte do zmrzlinovače. Pomalu šlehejte do ztuhnutí.