V poslední době sleduji čím dál tím více všechny možné cukráře z východu. Musím uznat, že jejich cukrářské výtvory jsou opravdu skvostné. Určitě nejsou inspirací jen pro mě. Nápady a preciznost je obdivuhodná. A tak se ani nedivím, že jsme si v Čechách oblíbili spousty ukrajinských, ruských a arménských sladkostí.
Proto jsem dnes zalistovala v sešitě a vyhledala recept, který jsem si do něj zapsala už jako malá holka. V té době jsem každý rok jezdila na prázdniny k mým příbuzným, kteří bydleli v Milovicích. Vesnice byla v minulosti tak trochu na půl ruská. V té době jsem ani náhodou nepřemýšlela, že se recept stane za pár let takovým hitem a bude jednou pojmenován jako “staročeský medovník”. 🙂 Chuť, kterou mám v paměti ještě z dětství stále hledám. Možná je to i tím, že v receptu jsou ingredience, které musíme my Češi nahradit něčím nám dostupným. A tak možná právě proto je každý náš medovník (původně medovik) trochu jiný. Všechny jsou ale skvělé. A ten tradiční staročeský opravdu v Čechách vede. Proto vím, že ten můj rodinný není dle chuti, na kterou jsme z obchodu zvyklí. Přesto je i tak úžasný. A ten, kdo miluje ořechy a med, neodolá stejně jako já.
Někdy dělám řezy a jindy dort. Někdy plním krémem ze Salka a jindy karamelovým krémem. Obě varianty jsou skvělé a vůbec ne složité. Takže směle do toho.
Recept na těsto:
- 150 g Hera máslová
- 4 lžíce medu (nejlépe tmavý)
- 130 g cukru krystal
- 2 celá vejce
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 500 – 550 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
Rumový rozvar:
- 1 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce rumu
- 1 dcl vody
Recept na karamelový krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1/2 Hera máslová
- 70 g cukru moučka
- 2 – 3 lžíce domácího karamelu ( http://www.marzicake.cz/?page_id=1416) Recept naleznete v jiných sladkostech.
2. varianta – krém ze Salka:
- 1/2 Hera máslová
- 1 plechovka Salka
Připravte si 2 hrnce. Jeden větší naplňte vodou do 1/4 a do menšího vložte Heru a med. Vše rozpusťte nad parou a přidejte cukr, sůl, kakao a nakonec vejce. Voda nesmí vařit, pouze zahřívejte. Zajímavostí je, že jsem mnohokrát dělala těsto i bez tohoto nahřívání. Výsledek byl podobný, takže záleží jen na vás. Časově je to srovnatelné a s těstem se pracuje podobně. V poslední době jsem použila robot s indukcí na minimální stupně.
Následně sejměte ze sporáku a do hrnce zapracujte mouku promíchanou s jedlou sodou. Těsto je opravdu velmi hladké a dobře se s ním pracuje, když ho alespoň na 15 minut necháte odpočinout v lednici.
Mezi tím si připravte jeden ze dvou krémů. Přiznám se, že mě více chutná ten karamelový. Uvařte pudink. Nechte vychladit a následně do něj zamixujte máslo zpracované z cukrem. Nakonec přidejte karamel. Ten mám vždy po ruce v lednici.
2.varinta krému je trochu delší na přípravu. Plechovka Salka je potřeba vařit minimálně 1,5 až 2 hodiny ve vodě. Následně nechat vychladnout a pak do něj zašlehat tuk. Proto je potřeba s tímto krémem začít dříve než s těstem.
Těsto rozdělte na 6 částí a každou vyvalujte zvlášť na slabou 3 mm placku. Bude se vám s menším množstvím lépe pracovat. Následně vykrajujte dle potřebného rozměru a tvaru. Je jen na vás, zda budete mít 6 nebo 8 a více vrstev. Já tentokrát použila na zvon 6. Tescoma mě totiž stále inspiruje. Ze zbylého těsta jsem vykrojila malá kolečka na mini medovník.
Tvary položte na tác s pečícím papírem. troubu rozehřejte na 165°C a pečte na horkovzduch 10 minut. Ještě teplé znovu formou vykrojte. Pečením totiž váš tvar trochu zvětší rozměr. To se vám ale hodí. Potřebujete totiž pár upečených zbytků těsta. Ty následně rozdrtíte válečkem. Jemné drobečky pak využijete na dozdobení a posyp.
Připravte si rumový rozvar. Všechny ingredience nechte projít varem a následně vychladnout. Pak už jen každou upečený plát potřete rozvarem a pak krémem. Takto postupujte stále do kola. Nakonec potřete celý tvar stejně a posypte rozdrcenou strouhankou z medového těsta. Ozdoby jsou už na vaší fantazii. Ořechy a mandle budou určitě volba, která jen pozvedne chuť medovníku.