Bez lepku a laktózy

Podzimní věnec+logo

Tento odkaz bych chtěla věnovat všem, kteří mají problémy nejen s kravským mlékem, ale i s  intolerancí laktózy a lepkem.

Alergie na kravské mléko a intoleranci laktózy jsou dva podobné, ale v celku odlišné problémy. Protože intolerance laktózy je neschopnost trávit a vstřebávat mléčný cukr. Jednoduše napsáno – mléko, jogurty, smetanu, tvaroh a další, můžete pouze mají-li označení bez laktózy. V minulosti znamenal tento problém určitě větší zátěž v oblasti stravování, než je tomu dnes. I tak to není až tak jednoduché. Proto bych nějaký ten recept na blogu chtěla zaměřit i na bezlaktózové pečení. I kdyby to inspirovalo jen jednoho návštěvníka blogu, bude to skvělé. 🙂

Perníkový věnec bez laktózy

  • 80 g Hera bez laktozy
  • 180 g medu

Rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.

  • 180 g cukru moučka
  • 4 celá vejce
  • perníkové koření  (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
  • trochu perníkového koření (kupované mleté)
  • kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)

Na dozdobení: 1 rozšlehané vejce + potahovací hmota bez laktózy

A pak už je to jen a jen na nápadech… 🙂 Vykrojte tvar věnce dle vaší představy. Třeba i hrncem. Pečte na 160°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.

Mezi pečením věnce vykrajujte z těsta listy a pak pečte při stejné teplotě. Po vychladnutí už je jen na vás jak budete chtít věnec nazdobit. Věnec polijte čokoládou nebo potáhněte potahovací hmotou. Předem upozorňuji, že musí být bez laktózy. Na trhu seženete poměrně velké množství. Proto je opravdu jen na vaší chuti. Já použila potahovací hmotu na dorty (Master Martini) a vykrájela stejné listy jako z perníku. A pak už jen obarvěte potravinářskými barvami a bílkovou polevou připevněte na věnec.

Z hmoty můžete vytvarovat kaštany, šípky, ale i jiné podzimní dekorace.