Žádná laktóza, i bez cukru

Podzimní věnec+logo

Tento odkaz bych chtěla věnovat všem, kteří mají problémy nejen s kravským mlékem, ale i s  intolerancí laktózy a lepkem.

Alergie na kravské mléko a intoleranci laktózy jsou dva podobné, ale v celku odlišné problémy. Protože intolerance laktózy je neschopnost trávit a vstřebávat mléčný cukr. Jednoduše napsáno – mléko, jogurty, smetanu, tvaroh a další, můžete pouze mají-li označení bez laktózy. V minulosti znamenal tento problém určitě větší zátěž v oblasti stravování, než je tomu dnes. I tak to není až tak jednoduché. Proto bych nějaký ten recept na blogu chtěla zaměřit i na bezlaktózové pečení. I kdyby to inspirovalo jen jednoho návštěvníka blogu, bude to skvělé. 🙂

Perníkový věnec bez laktózy

  • 80 g Hera bez laktozy
  • 180 g medu

Rozehřejte v kastrůlku a nechejte malinko vychladit. Nesmí se přidávat teplé do dalších ingrediencí.

  • 180 g cukru moučka
  • 4 celá vejce
  • perníkové koření  (melu si sama -skořice, citronová kůra, hřebíček, anýz, nové koření)
  • trochu perníkového koření (kupované mleté)
  • kakao (dle toho jak chcete mít perníčky tmavé)
  • Všechno promíchejte. Nakonec přidejte 1,5 lžičky jedlé sody promíchejte s 600 – 640 g hladké mouky. Podle velikostí vajec a konzistence medu.

Těsto v robotu zpracujte a pak dopracujte na vále. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici do druhého dne.

Na dozdobení: 1 rozšlehané vejce + potahovací hmota bez laktózy

A pak už je to jen a jen na nápadech… 🙂 Vykrojte tvar věnce dle vaší představy. Třeba i hrncem. Pečte na 160°C. Hned jak vyndáte z trouby, potřete rozšlehaným vajíčkem.

Mezi pečením věnce vykrajujte z těsta listy a pak pečte při stejné teplotě. Po vychladnutí už je jen na vás jak budete chtít věnec nazdobit. Věnec polijte čokoládou nebo potáhněte potahovací hmotou. Předem upozorňuji, že musí být bez laktózy. Na trhu seženete poměrně velké množství. Proto je opravdu jen na vaší chuti. Já použila potahovací hmotu na dorty (Master Martini) a vykrájela stejné listy jako z perníku. A pak už jen obarvěte potravinářskými barvami a bílkovou polevou připevněte na věnec.

Z hmoty můžete vytvarovat kaštany, šípky, ale i jiné podzimní dekorace.

Hvězdičky a věnečky z listového těsta bez cukru

Listové těsto bez cukru 2+logoRecept na těsto:
Těsto má dvě části.

  1. 100 g hladké mouky a 1 Hera laktózy se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice minimálně na 1 hodinu
  2. 200 g hl.mouky+ 2 žloutky+ 100 ml vody+ 1,5 lžíce octa+ špetka soli – tuhle část také vypracuji v hladké těsto, nechat chvilku v lednici, ale pozor – přikryté folií

Těsto číslo 2.rozválejte co možná nejvíce-jak to jde. Do něj nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěli schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.

Když už vidíte, že je hlaďoučké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 5) a nechte na talíři v lednici. Následně vykrajujeme 4 hvězničky. Dvě vrchní vykrojte i uprostřed. Hvězdičky položte na sebe a potřete rozšlehaným vejce. Uprostřed posaďte malinu, nebo jahodu. Posypte nasekanými mandlemi.

Listové těsto bez cukru s čokoládou+logoVěnečky s hořkou čokoládou:

Z těsta vyválejte dvě šňůrky a ty do sebe zatočte. Potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte pecky hořké čokolády.

Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C 15 – 20 minut (do zhnědnutí ). Pro ty co mohou cukr pocukrujeme.