Domácí piškotové těsto

Upečené piškoty+logo

Upečené piškoty 2+logo

Domácí cukrářské piškoty

Při názvu dětské piškoty si asi každý z nás vzpomeneme na své dětství, maminku nebo babičku. Právě ony nám je přinášely společně s horkým čajem, když nám nebylo zrovna nejlépe. Tu chuť nikdy nezapomenu. Nasládlá, ale přitom ani náhodou přeslazená. Jemné, ale i křupavé těsto s čajem rychle rozpouštějící se v ústech. To jsou ty správné malé dětské piškoty kruhového tvaru. Pamatuji i na chvíle, kdy je moje mamka vložila do skleničky a zalila vanilkovým pudinkem. Asi nejvíc je mám spojené s vánočním cukrovím. Vosí hnízda to jsem je milovala určitě nejvíce. Prostě mě provázely celý můj život. Nestalo se, že by mi někdy v kuchyni chyběly.

V posledních letech jsem často začala kupovat i cukrářské piškoty oválného tvaru. Ty jsou však sladší a pro malé děti ne až tak vhodné. Přesto jsou u nás stejně oblíbené jako ty dětské. Když se vám nechce zrovna péct, bývají ideální možností použít je jako základ různých nepečených tvarohových dortů, nebo k výrobě velmi oblíbeného tiramisu.

V okamžiku, kdy jsem na trhu objevila skvělou pomůcku, formu na cukrářské piškoty, věděla jsem, že je musím začít péct doma. Několikrát jsem vyzkoušela recept od Tescomy, který najdete na obalu formy.

Ráda bych vám však nabídla ještě trochu jiný. A tak můžete formu zkoušet na různé způsoby.

Recept na 2 várky

  • 90 g žloutků
  • 130 g cukru krystal
  • 130 g bílků
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkový cukr
  • 1/2 vanilkového cukru

Upečené piškoty 3Nejprve vystříkejte formu olejem do pečících forem, nebo jen vymažte. Pak si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem a nasypte do cukřenky. Troubu rozehřejte na 175 °C.

Bílky vyšlehejte do velmi tuhého stavu. Následně zašlehejte i cukr krystal a pak už jen jemně vmíchejte nejprve žloutky a nakonec postupně prosátou hladkou mouku. Hmotu přendejte do cukrářského sáčku, který můžete buď na konci odstřihnout, nebo použijte kulatou špičku. Následně postupně nanášejte těsto na formu. Nakonec posypte směsí cukru a pečte do 10 minut dle vaší trouby. Po malém vychladnutí posypte opět cukrem a někam je schovejte. Protože jinak bude repete… 🙂

A co z nich můžete tvořit? Tak třeba dort Šarlota. O něm zas někdy jindy. 🙂

světlý a tmavý+logo  Světlý+logo  Čokoládová+logo

Rychlé ovocné rolády

Roláda s kivi

Recept:

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 4 lžíce teplé vody
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ušlehané bílky

Žloutky s cukrem utřít. Přidejte vodu a postupně i mouku. Pečlivě zapracujte a nakonec zlehka vmíchejte i ušlehané bílky.

Troubu rozehřejte na 165 – 170°C. Na plech položte pečící papír, na který těsto pravidelně rozetřete. Pečte do světlého zhnědnutí pár minut dle trouby. Připravte si navlhčenou, čistou utěrku. Ihned po vyndání z trouby, položte plát těsta na utěrku a stočte do rolády. Po chvilce rozbalte a ještě jednou opakujte. Po vychladnutí namažte krémem a doplňte ovocem dle chuti.

Recept na rychlý krém:

  • 200 g 40% smetany
  • 1,5 lžíce cukru moučka
  • 250 g mascarpone

Smetanu ušlehejte do tuha a následně přidejte cukr. Mascarpone přidávejte po lžících. Nešlehejte, ale zapracovávejte bez mixeru. Po naplnění a stočení do tvaru rolády, vychlaďte v lednici několik hodin – nejlépe do druhého dne.

Roláda s pomerančem