Věnec 12 apoštolů

Kynutý věnec 12 apoštolů+logo

Kynutý věnec 12 apoštolů 2+logoJedná se o další z mých sladkých nápadů v podobě věnce. A právě ten se hodí k prvním jarním dnům. Miluji nejen jeho vůni při pečení, ale především jeho jemnou chuť. Musím přiznat, že víc jak do druhého dne nevydrží. Kynuté těsto, brusinky, ořechy a mochyně vytváří zvláštní chuť, které neodoláte. Vyzkoušejte a můžete posoudit. Zda použijete mochyni židovskou, nebo peruánskou je jedno. Jestliže ji však chcete konzumovat stejně jako já, její třešinkové plody musí být zralé až přezrálé. To poznáte podle toho, že květní lampiónky jsou zcela suché. A právě ty jsou jedovaté. Takže jezte jen oranžové třešinky. A teď už rychle k receptu.

Recept

  • 140 g vlažného mléka
  • 1/2 lžičky cukru krystal
  • 20 g droždí
  • 50 g hladké mouky

Všechny suroviny spojte a nechte alespoň 10 minut vykynout. Mezi tím si ve vedlejší míse promíchejte :

  • 70 g Hera máslová (změklá)
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 2 žloutky

Spojte obě části dohromady.

  • Přidejte 30 g lískooříškové mouky. Jestliže tuhle mouku nemáte, můžete přidat 15 g mletých lískových oříšků.
  • Nakonec přimíchejte 190 g hladké mouky
  • Hrst brusinek

Nechte 1/2 hodinky kynout.

  • Mezi tím si na plech připravte pečící papír, dále rozšlehané vajíčko, drobenku (1/2 lžíce sádla+ 1 lžíce pol.mouky+1,5 lžíce cukru).

Těsto zpracujte a rozdělte na 12 stejných dílů (47 g).  Každý díl rozválejte na 20 cm dlouhý pruh. Konce spojte a pruh zapleťte do věnečku. Jeden vedle druhého pokládejte na pečící papír do tvaru věnce. Ten potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou. Pečte při teplotě 170°C do zhnědnutí.

Po vychladnutí ozdobte každý malý věneček mochyní a doplňte mašlí. A proč věnec 12 apoštolů? Odpověď naleznete v prvním odstavci.  🙂 Prostě mě to jen tak inspirovalo. 🙂