Mini Míša

Mini Míša dortík+logo

Nedávno jsem se setkala s člověkem, který mi sestavoval dohromady nábytek v kuchyni. A znáte to. Někdy se i v krizi zadaří a natrefíte na někoho, kdo svou práci nejen umí, ale ještě se s ním dobře povídá. A tak jsme se přes nábytek dostali na děti, vnoučata, hory, jídlo a nakonec i na to mé sladké pečení. Vždyť právě proto jsem si svou kuchyň o trochu rozšířila a vylepšila. A právě díky tomuto člověku jsem si uvědomila, že poměrně hodně známou a oblíbenou sladkost, jako jsou Míša řezy, už jsem roky nedělala. Začala jsem listovat ve svém sešitě a našla asi 4 varianty receptů. Musí být už hodně staré, protože jsou na předních stránkách sešitu, kdy jsem jako holka měla ještě trochu jiný styl písma. 🙂

Tahle sladkost mi tu prostě nesmí chybět. Vždyť chuť tvarohu a čokolády je jedna z nejchutnějších kombinací a troufám si napsat, že pro většinu lidí, které znám. Takže děkuji za připomenutí a raději hned k receptu.

Recept na 7 mini dortíků (nebo menší plech jako řezy):

  • 3 žloutky
  • 70 g cukru (krystal)
  • 40 g rozehřáté a vychladlé Hery
  • 30 – 40 g kakaa (dle chuti a tmavosti korpusu)
  • 50 ml mléka
  • 100 g pol.mouky + 10 hladké mouky
  • 8 g pr.do pečiva
  • 3 ušlehané bílky

Vše přidávejte postupně tak, jak je v receptu. Mouku promíchejte s pr.do pečiva a bílky přidejte lehce až na konec. Na plech položte pečící papír. Máte-li jako já ráfky na mini dortíky, využijte je. Nemáte-li, přeneste těsto rovnoměrně na plech. Není potřeba mít korpus nějak příliš vysoký. Prioritou této sladkosti je především tvaroh, smetana a čokoláda. Korpus je jen takový doplněk. Pečte na 170°C. Upečení zkuste opět vpichem špejle. Nízký korpus je opravdu upečený za chvilku. Po upečení nechte vychladnout.

Recept na tvarohové mousse

  • 1 – 2 plnotučné tvarohy (500 g)
  • 150 ml smetany (nejlépe 40%)
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g Hera máslová

Heru utřete s cukrem a přidejte postupně tvaroh. Smetanu vyšlehejte do pevné hmoty a přidávejte zlehka na závěr. Jakmile se všechny ingredience propojí v jemnou hmotu, naplňte jimi ráfky. Děláte-li řezy, tak potřete po celém vychladlém korpusu. Snažte se uhladit. Zbyde-li vám mousse, naplňte s ním například malé misky. Chutná jak vylepšený pacholík. 🙂

Čokoládový závěr

  • 100 g smetany (zbývající množství, které vám zbylo v kelímku při přípravě tvarohového mousse)
  • 1 lžička cukru krystal nebo krupice
  • 60 g 70 % čokolády

Smetanu s cukrem přiveďte do bodu varu a odstavte. Občas promíchejte a po 2 minutách přidejte čokoládu. Promíchávejte dokud se úplně nerozpustí. Chvilku nechte vychladnout (tak 3 minutky). Následně nalijte na tvaroh. Použijete-li ráfky, dbejte na to, aby nebylo čokolády moc. Maximum 3 mm. Vypadá to lépe.

Na závěr nechte vychladit. Minimálně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Záleží na vaší chladničce.

Druhý den vysuňte spodem z ráfků. Obřezávání nožem je také možností, ale mě se pak vzhled mini dortíků moc nelíbil. Takže se nebojte prstem jemně vysunout a tam, kde jste prstem zatlačili, dejte nějakou ozdobu. Jestliže máte vše na jednom plechu, namočte nůž a nakrájejte na řezy. Každý další řez musíte nůž omýt. Jinak by se vám čokoláda a tvaroh lepily a nebyl by vzhled tak skvělý.

Musím přiznat, že při prvním ochutnání jsem si zavzpomínala na své dětství. Bylo to příjemné a tak děkuji za připomenutí pane Filip. 🙂