Vánočky

Vánočka ze 6 + buchtičky+logo

Proč je název v množném čísle? Důvodem je to, že receptů na vánočku mám opravdu vyzkoušených hodně. A všechny jsou rodinné recepty. Ta letošní vánočka byla celou mou rodinou ohodnocena jako nejlepší ze všech. Proto tento recept je na prvním místě. Jenže to se ještě může klidně změnit, protože v sešitě po mé babičce je jich ještě nějaká zásoba, takže to ukáže čas.

 

Jedná se o velmi hodně starý recept na vánočku pletenou „se šesti“, který jsem našla napsaný rukou mé babičky. Odhaduji, že je v sešitě tak 75 let. Dlouho jsem s ním otálela. Možná právě proto, že se plete jinak, než jsem byla vždycky zvyklá. A nyní jsem si ho trochu poupravila k obrazu svému.

Dnes jsem jen tak na zkoušku upekla dvě vánočky. Jednu opět darovala a při tom jsem si uvědomila, že bych vám ten recept mohla věnovat s přáním. Ještě nikdy jsem nedala recept do příspěvku, ale dnes udělám výjimku. Je Advent a blíží se nám Vánoce 🙂 Těsto je na dvě vánočky. A to věřte, že je sníte.

Vánočka ze 6 + buchtičky+logoVÁNOČKA „ZE ŠESTI“

  • 150 g Hery
  • 150 g krystalového cukru (nebo i krupice)
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu a šťáva z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli (1/4 malé lžičky)

Vše rozmíchejte a propojte. Následně si připravte:

  • 1 kostičku droždí (42 g )
  • 350 ml vlažného mléka

Obě části propojte a přidejte postupně 650 g hladké mouky. Vše zpracujte a těsto nechte i 1 hodinu vykynout. Záleží velmi na teplotě v kuchyni. Možná vám bude stačit i kratší doba. Mezi tím si připravte plech s pečícím papírem, rozšlehejte vejce na potření vánočky a namočte do 1 decilitr rumu hrst brusinek a lžíci nasekaných mandlí.

Jakmile těsto nakyne do jednou takového objemu, zapracujte rum s brusinkami a mandlemi. Následně vypracujte na vále. Pomoučněte hl.moukou dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělte na 2 půlky a každou část rozdělte na 6 dílů. A jak vánočku uplést? Je velmi mnoho návodů na internetu, takže by bylo jen kopírováním toho, co už někdo přede mnou vytvořil. Proto využijte klidně ten, který vám bude nejbližší. Při dalším pečení (tento týden) budu pilnější a přidám podrobnější postup. 🙂

Po zapletení potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte na 165°C 40 minut. No, raději vyzkoušejte vpichem špejle. To, aby jste měli jistotu upečení. Pak už stačí jen pocukrovat. 🙂

25463857_1841297952570558_1982409653_n  25463923_1841297929237227_81105602_n 25519975_1841298059237214_1929650963_n 25488621_1841298035903883_1970707039_n

25489029_1841298129237207_1151504751_n 25519841_1841298272570526_175682719_n  25497325_1841298332570520_743834928_n  25519725_1841218492578504_4858939_n

25465941_1841297809237239_579871961_n 25463939_1841297765903910_1593012848_n  25497449_1841297662570587_204045722_n

 

 

Vánočka 432

 

Recept

  • 260 ml mléka
  • 1 kostička droždí (4,2 g)
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Mléko zahřejte na vlažnou teplotu a všechny ingredience výše rozpusťte. Pak bude následovat:

  • 60 g Hera máslová
  • 2 žloutky
  • 5 – 7 lžic cukru krystal
  • 550 – 620 g hladké mouky 

Pak přimíchejte  a nechte rozpustit Heru. Přidejte 3 lžíce a k tomu 2 žloutky. Následně přidejte postupně 550 g hladké mouky. Mouku neuvádím přesně, protože na zpracování na vále můžete dle těsta potřebovat i více… 🙂

432 je postupný počet pramenů. Proto je nutné vykynuté těsto rozdělit na 9 stejných dílů. Ty následně vytvarujeme do pruhů. Nejprve zapleteme 4, které budou tvořit spodní díl vánočky. Další 3 zapleteme podobně jako cop z dlouhých vlasů. Cop položíme na první patro. Poslední 2 pruhy pouze stočíme na závěr. Do takto vytvarované vánočky zapíchnu vždy 3 špejle – kraje a prostředek. To proto, aby se vám záplety nesesunuly.

 Pečeme na 165°C 35 minut. To je však pouze informační.

vanockylogo mini-vanocka-nikon-2logo mini-vanocka-nikonlogomini-vanockalogo strom-a-vanocka-2logo