Perník

Mufín s třešní 4+logo

Perníkové cupcakes s pařížskou šlehačkou a ovocem

Mufín s třešní+logoRecept:

  • 65 g rozpuštěná Hera máslová
  • 55 g cukru krystal
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr Dr.Oetker
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany

 

Vše prošlehejte a následně přidejte:

  • 150 g hladké mouky 
  • 1 prášek do perníku společně se 50 g polohrubé mouky

Promíchejte v hladké těsto a naplňte do menší silikonové formy ve tvaru mističek, které vytvoří cupcakes. Nebo můžete využít zcela jinou formu a pak nebudete mít cupcakes, ale třeba mini dezertíky – kostičky. Pečte v předehřáté troubě na 170°C horkovzduch. Nazdobit můžete tím, co máte na zahradě a nebo, co nabízí dnes snad všechny prodejci ovoce. 🙂

Perníkové kostky s pařížskou+logo Mufín s rybízem i dole+logo 2

Podzimní perníkový věnec

Perník s fíky 4+logoNevím jak vy, ale já mám každé roční období spojené s některými sladkostmi. Možná je to i díky tomu, co nám příroda nabízí. A proto ani nevím proč, perník nepeču v létě, ale v ostatních 3 obdobích. Pokaždé ho udělám jinak. Někdy jen tak posypu moučkovým cukrem, jindy potřu karamelem, nebo poliji čokoládou. Vždy jiná chuť a jiný tvar. Co je přesto stejné, je ta vůně, která provoní celý náš domov. Možná i proto miluji perník od dětství. A tak mám spousty receptů, které střídám. I přes jiné recepty, jsou ingredience dost podobné a tak chuť perníku je dost podobná. Některý je jemnější a ten další vláčnější nebo zas víc nadýchaný. A tak dnes zkuste třeba tento…

Recept

  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g Hera máslová
  • 200 – 250 ml mléka pokojové teploty
  • 320 g hladké mouky s míchané s 1 práškem do perníku

Všechny ingredience přidávejte a zapracovávejte tak, jak jsou v pořadí receptu. Mléko přidejte tak, aby se vám těsto lépe lilo do formy a nebylo moc husté. Formu zvolte dle svého uvážení. Já zvolila formu na rovnou bábovku, kterou vystříkejte olejem. Při použití silikonových forem není potřeba vymazávat.

Pečte na 180°C něco přes půl hodiny. Upečení zkusíte vpichem špejle.

Po vychladnutí polijte čokoládou a posypte jemně namletými ořechy. Ozdobte celými ořechy a fíky.

Perník s fíky 3+logo  Perník s fíky 2 +logo  Perník s fíky+logo

Valentýnské srdce

Jak již píšu výše, mám několik receptů, které obměňuji. A tak na dotaz, jestli budu dělat něco na Valentýna, na programu byl perník. 🙂

Perník+granát.jablko nikon 2+logoRecept:

  • 70 g rozpuštěné Hery
  • 70 g cukru krystal
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka

Vše prošlehejte a následně přidejte:

  • 160 g hladké mouky 
  • 1 prášek do perníku společně se 40 g polohrubé mouky

Promíchejte do hladka a naplňte do menší formy dle vašeho výběru. Pečte v předehřáté troubě na 175°C. A zdobte tak jak vás napadne. Granátovým jablkem, čokoládou a mletými pistáciemi jako já, nebo polijte karamelem. Je to na vaší chuti.

Perník+granát.jablko 2+logo Perník+granát.jablko Perník+granát.jablko nikon 6+logo