Žemlovka

Mobil +logo

Žemlovku jsem měla asi do 40 let zařazenou mezi jídla, která jsem neměla moc ráda. Vzhledově a chuťově mě vždycky připadala jako neuvěřitelná patlanice. Nevím jestli proto jak vypadalo servírování na talíři, nebo kvůli nijaké chuti, která jen trochu připomínala štrúdl. A protože ten miluji, hledala jsem hodně dlouho k žemlovce cestu. Zkoušela různé recepty, ale nakonec jsem si oblíbila svůj vlastní vylepšený.

Recept:

  • 4 rohlíky
  • 1/2 l mléka
  • 4 jablka bez slupky a jádřinců
  • 1 lžíce Hera máslová
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • skořice dle chuti
  • sekané mandle
  • slaný karamel

Mléko nalijeme do mísy. Formu vytřeme Herou. Rohlíky nakrájíme na kolečka a jablka na jemné proužky. Rohlíky namáčejte v mléce a následné vyždímejte. To aby nebyla žemlovka moc mokrá. Jedna vrstva rohlíků, druhá vrstva jablek. Posypeme vanilkovým cukrem a skořicí dle chuti. Opakujte 3 x. Nakonec rozšlehejte žloutek se zbytkem mléka a van.cukru a zalijte.

Dejte péci do rozehřáté trouby na 180°C. Před opečením přidejte našlehaný bílek a posypte sekanými mandlemi. Dopečte tak, aby byl bílek opečený. Žemlovku nechte mírně vychladnout a následně vykropte z formy. Před podáváním ještě polijte slaným karamelem. Nejlepším nápojem k žemlovce je mléko nebo čaj s citronem.