Žemlovku jsem měla asi do 40 let zařazenou mezi jídla, která jsem neměla moc ráda. Vzhledově a chuťově mě vždycky připadala jako neuvěřitelná patlanice. Nevím jestli proto jak vypadalo servírování na talíři, nebo kvůli nijaké chuti, která jen trochu připomínala štrúdl. A protože ten miluji, hledala jsem hodně dlouho k žemlovce cestu. Zkoušela různé recepty, ale nakonec jsem si oblíbila svůj vlastní vylepšený.
Recept:
- 4 rohlíky
- 1/2 l mléka
- 4 jablka bez slupky a jádřinců
- 1 lžíce Hera máslová
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- skořice dle chuti
- sekané mandle
- slaný karamel
Mléko nalijte do mísy. Formu z Tescomy vytřete Herou. Rohlíky nakrájejte na kolečka a jablka na jemné proužky. Rohlíky namáčejte v mléce a následné vyždímejte. To aby nebyla žemlovka moc mokrá. Jedna vrstva rohlíků, druhá vrstva jablek. Posypte vanilkovým cukrem a skořicí dle chuti. Opakujte 3 x. Nakonec rozšlehejte žloutek se zbytkem mléka a van.cukru a zalijte.
Dejte péci do rozehřáté trouby na 180°C. Před opečením přidejte našlehaný bílek a posypte sekanými mandlemi. Dopečte tak, aby byl bílek opečený. Žemlovku nechte mírně vychladnout a následně vykropte z formy. Před podáváním ještě polijte slaným karamelem. Nejlepším nápojem k žemlovce je mléko nebo čaj s citronem.