Věnečky a kytičky

Velké věnečky+logo

Znám poměrně dost lidí, kteří mají z odpalovaného těsta obavy. A tak raději zajdou do cukrárny a známé tradiční věnečky si koupí. S ohledem na to, že žiji na vesnici, kde není dnes už ani obchod a za okny mi běhají daňci a skáčou veverky, nemám šanci si dojít věneček koupit. Když by někdo z rodiny dostal na tuhle pochoutku chuť, hned ho to zas přejde. Nejbližší lepší cukrárna je minimálně 20 km od našeho domu. Proto je velice dobré zvládat odpalované těsto na jedničku a v poměrně rychle. Přemýšlím, zda by má rychlost byla na zapsání do nějaké knihy rekordů, ale možná až si trochu potrénujete, tak mě můžete vyzvat. 🙂

Recept stále obměňuji a vylepšuji. Jednou o jiný krém jindy zas o mandle. Musím přiznat, že ty pravé z cukrárny moc nedělám. Je to možná i tím, že jsou díky fondánové polevě dost sladké. A tak zatím začněte těstem a krémem a časem zveřejním i fondán.

Recept na těsto – 40 kusů:

  • 270 ml vody
  • 80 ml oleje (Hera máslová 80 g)
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g hladké mouky
  • 5 -6 celých vajec ( 260 g)

Vodu, olej a sůl svaříte. Následně odstavíte a rychle vmíchejte hladkou mouku. Po zapracování vraťte na sporák. Na mírném stupni a za stálého míchání vařečkou zpracovávejte alespoň 2 minuty. Někdy i déle. Těsto se z počátku přichytává, ale postupně jde pěkně za vařečkou a na dno se lepit přestane. A to je ten okamžik, kdy sundejte z plotny a občasně promíchejte. Můžete použít i mixér a vyšlehat do vychladnutí. Pak přidejte postupně jedno vejce za druhým. Ručním mixerem zpracovávejte až do hladkého těsta. To nesmí být moc husté ani moc řídké, aby se Vám věnečky neroztékaly. Pak těsto naplňte do sáčků a dělejte tvary, které se Vám líbí. Já tentokráte dělala věnečky a kytičky. Na poprvé pečte bez posypu mandlí, ať si vyzkoušíte troubu. Pak už můžete experimentovat stejně jako já.

Pečte v předehřáté troubě na 220°C tak 10 minut a pak teplotu snižte na 190°C ještě dalších 5 – 10 minut.

Po mírném vychladnutí přepulte a plňte krémem.

Plnit můžete žloutkovým krémem, nebo jako já pařížskou šlehačkou. Tu naleznete u receptu na dort Harlekýn. Na krém můžete také uvařit vanilkový pudink a po vychladnutí ho spojit s Herou máslovou (1/4 kostky a 2 lžíce cukru moučka). Na závěr jen posypte moučkovým cukrem.

Oboje je výborné. A tomu věřte. Alespoň to tvrdí kolegové z kanceláře. 🙂

 

 

 

21979524_1751535414880146_2042207643_n 21919294_1751535331546821_917207824_n 21912933_1751535378213483_1319951061_n