V minulosti jsem vyzkoušela spousty receptů na laskonky. Musím uznat, že většina z nich byly skvělé a chutné. Možná proto, že recepty na laskonky jsou většinou dost podobné. S čím jsem ale měla problém, byl tvar. Často se mi nepovedlo mít tvary stejné a při slepování nevypadala sladkost až tak dobře. Proto, když jsem objevila formu na laskonky od Tescomy, bylo jasné, že jí musím vyzkoušet. Co mě více potěšilo, že na obalu jsem opět jako u ostatních forem, našla recept. Píšu to proto, že nedávno jsem se setkala s jednou nezkušenou manažerkou cukrárny, která mi sdělila, že nemá teď čas na nějaké novoty, protože vyvíjí několik týdnů laskonku. Nevím, někdy mám pocit, že lidé, kteří dělají manažery nejsou až tak lidmi na svých místech. 🙂 Vyvíjet něco, co už dávno vyvinuli již mnoho let před námi, je opravdová ztráta času. Obzvlášť jde-li o sladkost, kterou si pamatuji již od dětství… 🙂
Příště ale pouze použiji svůj oblíbený krém, protože jsem zvyklá na jinou chuť, přesto na formu a recept nedám dopustit. A protože jsem sklidila úspěch, bude brzy repete… 🙂
Recept
- 100 g cukru krupice
- 75 g strouhaného kokosu
- 50 g moučkového cukru
- 2 vaječné bílky
Postup: Bílky dejte do horko odolné nádoby a vyšlehejte do tuhého sněhu. Přidejte krupicový cukr. Dále šlehejte ve vodní lázni. (Větší hrnec naplňte vodou, zahřívejte, ale voda nesmí bublat. Ušlehané bílky dejte s nádobou do většího hrnce.) Sníh nejprve trochu zřídne, ale nebojte. Při neustálém šlehání 10 až 15 minut opět zhoustne ve velmi tuhý sníh. Pak sundejte z vodní lázně a opatrně vmíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.
Nanášet je možné dle vaší možnosti nožem, stěrkou, nebo můžete naplnit do sáčku. Rozehřejte troubu na 110°C a pak pečte 50 minut. Záleží i na vaší troubě. Takže možná i méně.
Po vychladnutí plňte buď podle receptu na obalu, nebo dle chuti. Já upřednostňuji krém s pudinkem, cukrem a Hera máslová. Můžete přidat i karamel.